Συνέδριο Economist: Πλήγμα για την ανάπτυξη η υπογεννητικότητα και η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Economist: το 2022 θα κυριαρχείται από την ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα

 

 Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η θεματική: Ολοκληρώθηκε το  event του  ΕCONOMIST Silver Tsunami  “Overcoming the waves of an ageing population in the shadow of Covid-19”που έγινε στις 23 Ιουλίου στο Λαγονήσι. Φέτος η θεματολογία ήταν επικεντρωμένη στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την γήρανση του πληθυσμού.

Τι είπαν Υπουργοί και Υφυπουργοί: Όσον αφορά τις προκλήσεις του μέλλοντος o Yπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισήμανε πως μεγάλο στοίχημα αποτελεί η προσέλκυση ξένων στην χώρα καθώς τώρα θεωρείται η ασφαλέστερη στην Ευρώπη. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «επιτυχή επανεκκίνηση» της οικονομίας και τόνισε ότι η δημόσια υγεία είναι ανώτερη της περίθαλψης.

«Σήμερα πατήσαμε το κουμπί του Άτλαντα» διεμήνυσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στο νέο σύστημα ψηφιακής απονομής των συντάξεων ενώ υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα στην επόμενη τετραετία. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης  είπε ότι η χώρα θα πρέπει να δει τη γήρανση ως πρόκληση και να εξειδικευθεί σε σχετικούς τομείς, ώστε να φτιάξει ένα τεχνολογικό «οικοσύστημα». Έκλεισε τονίζοντας ότι η ζωή των τριών φάσεων (εκπαίδευση, εργασία, σύνταξη) έχει τελειώσει και ότι αυτό δημιουργεί νέες πραγματικότητες, όπως την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης.

“Νέα μέτρα επέκτασης του εργασιακού βίου”

«Οι πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα επιτείνονται και για τη βιωσιμότητά τους θα απαιτηθούν νέα μέτρα επέκτασης του εργασιακού βίου», τόνισε η Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου καθώς επίσης και ότι «Διαψεύδονται, όσοι θεωρούσαν ότι η νέα εποχή της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και της αμοιβαία επωφελούς οικονομικής παγκοσμιοποίησης προελαύνει θριαμβευτικά κομίζοντας νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα ευημερίας. Οι δυνατότητες για ευημερία πράγματι υφίστανται. Αλλά η επίτευξη των σχετικών στόχων είναι εξαιρετικά απαιτητική».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε την ενδυνάμωση της οικογενειακής πολιτικής ως τον έτερο πυλώνα της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην υγειονομική κρίση. Για την αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε να καταστούν πιο φιλικά στο περιβάλλον και στους πολίτες, ιδίως στα άτομα που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Οι συζητήσεις με την αγορά: H πανδημία απασχόλησε και τον επιχειρηματικό κόσμο στο συνέδριο ο οποίος αναγνωρίζει ότι η υγειονομική κρίση ήταν η αφορμή για την επίσπευση ενός νέου μοντέλου ζωής, αυτό προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιακή εποχή το οποίο προσπαθούν οι επιχειρηματίες να υιοθετήσουν. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο για τις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις καθώς δεν διαθέτουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τα χρήματα που απαιτούνται.  Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε ότι θα αυξηθεί ο γηραιός πληθυσμός για αυτό και κρίνεται αναγκαία η εκπαίδευση-εναρμόνιση του με  νέες τεχνολογίες καθώς θα αποτελεί μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού.

Το κόστος του ασφαλιστικού: Eπι τάπητος τέθηκε το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ και π. Υπουργό εργασίας Τάσο Γιαννίτση, μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει ως έχει, αλλά με τεράστιο κόστος. Σύμφωνα με στοιχεία που  παρέθεσε οι συνολικές κρατικές δαπάνες για συντάξεις αυξήθηκαν από 5% του ΑΕΠ το 2001 σε 9%-9,5% το 2018. Αθροιστικά για το 2000-2018 έφτασαν τα 289 δις. ευρώ. Για τη δεκαετία 2000-2009 αυτή η κρατική δαπάνη αντιπροσώπευε πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης του δημόσιου χρέους.

Συμπεράσματα: Το παραγωγικό εργατικό δυναμικό είναι αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και την  φυγή των νέων στο εξωτερικό αποτελεί πλήγμα για την ανάπτυξη.  Από την χώρα μας αποχωρεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό  που θα μπορούσε να προσφέρει στην  τεχνολογία και την  ιατρική. Έτσι καθίσταται δυσκολότερη η μετάβαση στην νέα εποχή την ίδια ώρα που το δημογραφικό  επιδεινώνεται.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή