Συνένωση των τουρκικών αντιπολιτευτικών δυνάμεων με στόχο την “πτώση” του Ερντογάν από τον “θρόνο του”. Νευρικότητα στον προεδρικό πυρήνα

Ο Ερντογάν στήνει επικίνδυνο σκηνικό στο Αιγαίο και επιδεινώνει τις συνθήκες αστάθειας στην Ευρώπη

Σε κλοιό επικίνδυνων για την κυριαρχία του προβλημάτων, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκτός από τη ραγδαία επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, και τη διεθνή απομόνωση, φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με εντατικές “ζυμώσεις” για ενιαίο μέτωπο αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

Νευρικότητα Ερντογάν για τα σχέδια των “εχθρών του”

Αίσθηση και πολλά σενάρια πυροδότησε στο εσωτερικό της χώρας, η τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στα μέσα της εβδομάδας,  η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος iYi  Μεράλ Ακσενέρ, η οποία προεξόφλησε ότι θα υπάρξει συνεργασία της μείζονος αντιπολίτευσης με τα νεοπαγή κόμματα που ίδρυσαν δύο ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ (τα οποία ήρθαν σε σύγκρουση με τον Τούρκο πρόεδρο), ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν.

«Πιθανότατα θα υπάρξει συνεργασία της “Εθνικής Συμμαχίας” με το Κόμμα του Μέλλοντος και το Κόμμα της Προόδου και της Δημοκρατίας», δήλωσε η Ακσενέρ, αναφερόμενη στους πολιτικούς σχηματισμούς των Νταβούτογλου και Μπαμπατσάν αντιστοίχως.

«Εθνική Συμμαχία» ονομάζεται ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που παρατάχθηκαν απέναντι στη «Λαϊκή Συμμαχία» των ΑΚΡ-ΜΗΡ στις εκλογές του 2018. Κύρια δύναμη της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι το κεμαλικό κόμμα CHP, το οποίο πλαισιώνεται από το iYi και δύο μικρότερους σχηματισμούς –το ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας, που έλκει την καταγωγή του από τον πρώην πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπακάν και το Δημοκρατικό Κόμμα, μετεξέλιξη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ.

Ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατσάν  κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ωστόσο πιθανό να προσχωρήσουν στην «Εθνική Συμμαχία», καθώς οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις τους δίνουν μονοψήφια νούμερα, μακριά από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Στην ίδια συνέντευξη, η Μεράλ Ακσενέρ εκτίμησε ότι η συμμαχία του Ερντογάν με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί δεν θα αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας για έναν κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές ώστε να μην επωφεληθεί από τη διάσπασή της ο Ερντογάν, όπως έγινε το 2018.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPoll εμφανίζει την επιρροή του ΑΚΡ να πέφτει από 34% σε 30% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το άθροισμα ΑΚΡ-ΜΗΡ δεν ξεπερνά το 35%, κάτι που σημαίνει ότι, αν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Ερντογάν πιθανότατα θα τις έχανε.

Καμία δημοσίευση για προβολή