Συνέντευξη Μητσοτάκη : “Βαθιά ύφεση το 2020, αλλά υπό προϋποθέσεις, ταχύτερη ανάπτυξη το 2021”. “Θα αποκτήσουμε ένα πρότυπο Σύστημα Υγείας”

Σε εφ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή (που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα) και τον Αλέξη Παπαχελά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει πολλαπλά μηνύματα :

“Μαζί με τα «ναι» θα πούμε και πολλά «όχι»” λέει χαρακτηριστικά και προϊδεάζει για μία μακρά και δύσκολη περίοδο, η οποία θα ακολουθήσει την τωρινή, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

  • Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του «να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά».

Ταυτοχρόνως, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση του κοροναϊού  και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων από τον Μάιο.

“‘Εχουμε τις αντοχές και θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα”

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της, με μια πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές (…). Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε εξάλλου πως μέσα από την υγειονομική κρίση, απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας: «Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα: Να αποκτήσουμε ένα σύστημα υγείας που να είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και πανευρωπαϊκά».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση για το «lockdown»: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μια μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδρασή του οικονομικού επιτελείου ήταν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε θα καταστραφούμε, μην το κάνεις! Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Μετά κλείσαμε και τα καταστήματα».

“Σε ποια σημαντικά ασκήθηκα”

Σε ερώτηση τί διδάχθηκε από την εμπειρία διαχείρισης αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, ο πρωθυπουργός απαντά : “Νομίζω ότι ασκήθηκα σε πολλά πράγματα: Στο πόσο γρήγορα πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις χωρίς να έχει πλήρη πληροφόρηση. Στο ότι πρέπει να εμπιστεύεται τους ειδικούς, αλλά στην κρίσιμη στιγμή να βάζει και το δικό του, προσωπικό αποτύπωμα. Και, βέβαια, στο να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα γιατί συχνά τα πράγματα κινούνται με ταχύτητες που ίσως δεν φανταζόταν.

Νομίζω ότι μάθαμε όλοι και τη σημασία του επιτελικού κέντρου, την ανάγκη του συντονισμού κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου με πολύ μεγάλη πειθαρχία. Αυτό το διάστημα, διαπίστωσα, όμως, και πόσο σημαντικό είναι να στέλνει κανείς πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινωνία. Τα οποία δεν θα δημιουργούν σύγχυση και τα οποία θα διατυπώνουν άνθρωποι με μεγάλη προσωπική αξιοπιστία”.

“Ζω καθημερινά με το άγχος των επόμενων στοιχείων”

O κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει ότι όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ζει με το άγχος των επόμενων στοιχείων. “Εχω μια ειδική εφαρμογή στον υπολογιστή μου που ενημερώνεται real time για την πορεία των κρουσμάτων και όλους τους βασικούς δείκτες, για την πορεία της επιδημίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα σου σκάσει το επόμενο πρόβλημα. Προέκυψε τώρα στους καταυλισμούς των Ρομά, προέκυψε σε δυο γηροκομεία. Πάντα έχουμε μια έννοια για τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά όσο και αν προσπαθείς να προβλέψεις τις εξελίξεις, πάντα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με γεγονότα και φωτιές τις οποίες πρέπει να σβήνεις”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός παραπέμπει στον Μάιο: «Στα τέλη του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα ώστε τον Μάιο, να αρχίσουμε σταδιακά αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα».

Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας του τον πρότεινε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αποκαλύπτει ακόμα πως πλέον έχουν γίνει φίλοι. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά αλλά κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Είναι πραγματικός γιατρός!»

Σε ερώτηση αν έχει μεταβάλλει άποψη μετά την οδυνηρή εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας για το εύρος του κράτους, για το μικρό κράτος που ο ίδιος ευαγγελίζονταν, ο κ. Μητσοτάκης, απαντά : “Μπορώ να πω, όμως, ότι απέκτησα μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη -και το λέω ανοιχτά- στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και νομίζω ότι αναδείχθηκαν, μέσα σε αυτή την κρίση, και οι δυνατότητές του, αλλά και οι αδυναμίες του.

Θα αποκτήσουμε ΕΣΥ το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς

Εχω βάλει, λοιπόν, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά. Νομίζω το αξίζουμε, το αξίζουν οι γιατροί μας, το αξίζουν οι νοσηλευτές μας, το αξίζουν, πάνω απ’ όλα οι Ελληνες πολίτες οι οποίοι δικαιούνται να έχουνε δωρεάν πρόσβαση σε ένα ποιοτικό σύστημα υγείας. Και πιστεύω ότι μέσα σε αυτή τη δοκιμασία δείξαμε ότι η κοινωνία μας δεν έχει τόσες διακρίσεις όσο ενδεχομένως άλλες κοινωνίες στο εξωτερικό”.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση: «Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

Ενισχύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη

Εστιάζει δε, στην κοινωνική δικαιοσύνη που θα πρέπει να υπάρξει σε επιχορηγήσεις και επιδόματα, διαμηνύοντας ότι θα πει και όχι σε αιτήματα που θα του υποβληθούν: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

“Kαθώς θα περνάμε σιγά σιγά στην επόμενη φάση που θα πρέπει να γιατρέψουμε τις οικονομικές πληγές που άνοιξε η πανδημία, είναι πώς το όποιο βάρος θα επιμεριστεί δίκαια. Για την επιχείρηση αυτό σημαίνει ο επιχειρηματίας να βάλει το χέρι στην τσέπη περισσότερο για να στηρίξει την επιχείρησή του. Πρέπει να κάνει αυξήσεις κεφαλαίου – να φάει κάποια από τα «έτοιμα» που έχει στην άκρη.

Δεν μπορεί το κράτος να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου αυτή την ευθύνη. Θα τη μοιραστούμε. Το κράτος, από την άλλη πλευρά, θα κάνει αυτό που πρέπει και πιστεύω ότι το έχει κάνει ήδη σε πολλά. Αλλά, πριν από όλα, πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να στηρίξει την επιχείρησή του. Και είμαι σίγουρος ότι στη μεγάλη τους πλειονότητα θα το κάνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες” σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο  πρωθυπουργός αποκλείει τις πρόωρες εκλογές δηλώνοντας ότι διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη για να εφαρμόσει την πολιτική του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή