Συγγενείς καρδιοπάθειες: από τον Da Vinci στην τεχνητή νοημοσύνη (beating the heartbreak)

    Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι μαχητές της ζωής που μας διδάσκουν την αξία της με την πρώτη τους ανάσα. Η ιστορία της παιδοκαρδιοχειρουργικής είναι μια ιστορία επικών επεμβάσεων, επιστημονικών επιτευγμάτων, είναι η απτή απόδειξη της ανθρώπινης ύπαρξης να μην αποδεχτεί τετελεσμένα, ακόμα και όταν αυτά αφορούν την ίδια τη δομή της καρδιάς μας. Είναι μια ιστορία έμπρακτης αντίστασης στο γονιδιακό μας ντετερμινισμό.

    Το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια είναι σταθερό είτε γεννηθείς στην Αφρική είτε στην Αθήνα. Περίπου 800-1000 παιδιά στη χώρα μας θα έχουν κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας και το 30% αυτών θα χρειαστεί κάποιου είδους επέμβαση ήδη στον πρώτο χρόνο της ζωής του.

    Κι ενώ μια πρώτη περιγραφή ανώμαλης εκβολής πνευμονικών φλεβών έγινε από το Da Vinci, πέρασαν χρόνια πολλά μέχρι να πραγματοποιήσει  την πρώτη απολίνωση βοταλείου ο Dr Gross το 1938 και την πρώτη πετυχημένη σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας ο Gibbon τις δεκαετίες 50-60. Διαβάστε περισσότερα στο Healthmag.gr.  

    Καμία δημοσίευση για προβολή