Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Κυρώσεις light κατά της Τουρκίας και στο δεύτερο προσχέδιο που δίνει το Reuters– Δόγμα Μέρκελ υπέρ Ερντογάν και τριπλό βέτο Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας

Σύνοδος κορυφής ΕΕ

Η πολιτική «κατευνασμού» του Ερντογάν και το δόγμα Μέρκελ σφραγίζουν και το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία – ένα προσχέδιο, που σύμφωνα με το Reuters, προβλέπει κυρώσεις μόνον κατά τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Αγκυρας, και μεταθέτει ξανά προς τον Μάρτιο περαιτέρω ουσιαστικές αποφάσεις.

Και σ’ αυτό το προσχέδιο είναι καθαρό το αποτύπωμα της θέσης της Γερμανίας, η οποία μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Μάλτα έχει συγκροτήσει ισχυρό μπλοκ στήριξης του Ερντογάν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

“Δόγμα Μέρκελ” και προσχηματικές βελτιώσεις

Το δεύτερο προσχέδιο προβλέπει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος ατόμων και εταιριών για «τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσογειο» – δηλαδή, ανοιχτά της Κύπρου –, και οι μοναδικές, προσχηματικές, διαφορές του σε σχέση με το πρώτο είναι δύο:

  • Πρώτον, αφήνει ανοιχτό μικρό παράθυρο για αποφάσεις αυστηρότερων κυρώσεων πριν από τον Μάρτιο: Αναφέρει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «έως τον Μάρτιο» και όχι «τον Μάρτιο», όπως το προηγούμενο προσχέδιο.
  • Δεύτερον, αμβλύνει και κάνει ουδέτερη την διατύπωση για την σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο – μια διάσκεψη που αποτελεί πάγια και βασική επιδίωξη της Τουρκίας για να βάλει στο τραπέζι όλη της την ατζέντα και, βεβαίως, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

Δυσφορία από Ελλάδα και Κύπρο

Το νέο προσχέδιο εξακολουθεί να απέχει μακράν από τις θέσεις της Αθήνας και, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να μην ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων, καθώς δεν θέλουν να δουν το ζήτημα της Τουρκίας να διολισθαίνει μέχρι τον Μάρτιο.

Τα τρία βασικά αιτήματα της Αθήνας, πάντως, δηλαδή η συμπερίληψη αντιμέτρων για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, η εξέταση τομεακών περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων, εξακολουθούν να μην γίνονται αποδεκτά.

Το τριπλό βέτο Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες τρεις χώρες – πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – έχουν προβάλει βέτο σε κάθε προσπάθεια κάποια από τις τρεις επιλογές να μπει στο κείμενο.

Από την άλλη, στο πλευρό Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας βρίσκονται χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, καθώς και η Ολλανδία.

Με αυτά τα δεδομένα, η διήμερη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες αναμένεται θερμή, και ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε καθαρό μήνυμα προσερχόμενος στην σύνοδο.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε, τονίζοντας ότι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας διακυβεύεται «η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μακρόν: Η ΕΕ να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και ζητεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών – μελών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στο ζήτημα της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας ότι η στάση της Άγκυρας όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χειροτερέψει.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή