Σύνοδος Κορυφής: Γίνεται προσπάθεια για «ισχυρή προειδοποίηση» στην Τουρκία

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για μια πιο σκληρή απάντηση της Ε.Ε. στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις του «Oruc Reis» στο Αιγαίο.

«Ισχυρή προειδοποίηση» ο στόχος

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα θέσουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Επιμένει ο Τσίπρας για τα 12 μίλια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Real FM, επέμεινε στη θέση του για άμεση επέκταση της κυριαρχίας στα 12 μίλια, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος να υπερασπιστεί» η χώρα το δικαίωμά της για την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, παρά να «το ασκήσει».

«Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα (σ.σ. της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια) ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο λόγος είναι η «έντονη αμφισβήτηση» από την Τουρκία του «κυριαρχικού δικαιώματος», «de facto αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων».

Καμία δημοσίευση για προβολή