Σύνοδος κορυφής με «δώρα» για την Τουρκία: Γιατί οι Ευρωπαίοι αγάπησαν ξαφνικά τον Ερντογάν – Οι παγίδες και οι κίνδυνοι της άνευ όρων «θετικής ατζέντας»

Ερντογάν Ευρώπη

Oι Βρυξέλλες ανοίγουν τις πύλες τους – ή τουλάχιστον τα ταμεία τους – για την Τουρκία, η Γερμανία βάζει πιο ισχυρή πλάτη από ποτέ άλλοτε στον Ερντογάν, και το μεγάλο ερώτημα στην σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. είναι εάν η Ευρώπη θα υποκύψει στην πίεση του Βερολίνου και θα δώσει άνευ όρων στην Αγκυρα την περίφημη «θετική ατζέντα».

Οι πρώτες απαντήσεις επ΄αυτού είναι μάλλον ανησυχητικές. Τα έως τώρα μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης της Αγκυρας για το προσφυγικό και, πιθανώς, και τον δρόμο αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης βάζοντας στην άκρη την «αιρεσιμότητα» και την επιβολή όρων και προϋποθέσεων.

Aναβαθμισμένη η Τουρκία λόγω Λιβύης και Αφγανιστάν

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, η ηγεσία της Ε.Ε. φαίνεται αυτή την στιγμή απολύτως προσανατολισμένη στην «θετική ατζέντα» ατζέντα με την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα είναι σαφές πως οι εξελίξεις σχετικά με την Λιβύη (Διάσκεψη Βερολίνου) αλλά και στο Αφγανιστάν αναβαθμίζουν αυτή την περίοδο τον ρόλο και την χρησιμότητα της Αγκυρας για τον δυτικό παράγοντα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αξιοποιούν το momentum ηπιότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν και εγκαταλείπουν ακόμα και τις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία.

Ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε σχετικά στελέχη της ΕΕ αλλά και δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαίκού Συμβουλίου ήταν μάλλον σαφής: Αποκάλεσε την Τουρκία “χώρα-κλειδί” για τα συμφέροντα της ΕΕ και τις εξελίξεις στην περιοχή και δήλωσε:

“Στόχος η πολιτική προσέγγιση με την Αγκυρα”

“Στόχος της ΕΕ είναι να μία πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με μία τόσο σημαντική γειτονική χώρα, προκειμένου να εδραιώσουμε μία θετική ατζέντα και να προχωρήσουμε στα διάφορα κεφάλαια αυτής της περιεκτικής και περίπλοκης σχέσης. Αυτή είναι και η προσέγγιση των Αμερικανών φίλων μας και θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.”

«Αυτή την περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος, « έχουμε μία πιο ήρεμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Την ίδια ώρα υπάρχει ένα αρνητικό στοιχείο, το οποίο αφορά το θέμα της Κύπρου, καθώς η Τουρκία προσέρχεται με έναν τρόπο, με τον οποίο δε μπορούμε να συμφωνήσουμε. Κατά συνέπεια, συζητούμε με την Τουρκία επ’ αυτού του θέματος”.

Παράκαμψη της “αιρεσιμότητας”;

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα υλοποιηθεί η αναστροφή της θετικής ατζέντας (αναστρεψιμότητα) σε σχέση με την Τουρκία, σε περίπτωση που η τελευταία ξεκινήσει εκ νέου τις προκλητικές ενέργειες (και δη λόγω της ανακοινωθείσας επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια στις 20 Ιουνίου), ο ευρωπαίος αξιωματούχος περιορίστηκε απλώς να επαναλάβειι ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της ΕΕ να υπάρχουν επαφές με τις τουρκικές αρχές με στόχο την προώθηση της θετικής ατζέντας.

“Γνωρίζουμε βεβαίως», είπε, «γιατί έχει συμβεί κατά το παρελθόν, ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση, ότι μπορεί να υπάρξουν ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο ή αλλού, που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ. Δεν είναι τόσο θέμα αναστρεψιμότητας όσο το να υπάρχει μία συνολική προσέγγιση, στην οποία φυσικά περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση. Εγώ θα επέλεγα τον όρο συνολική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας διαθέτουμε εργαλεία για να μεταφέρουμε τη δυσφορία ή τη διαφωνία μας, εάν η Τουρκία προβεί σε κάποιες ενέργειες».

Τρεις NAVTEX για το Αιγαίο

Τούτων δοθέντων, και εάν δεν υπάρξει αιφνίδια αλλαγή στάσης σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είναι πιθανό να πάρει άνευ όρων «διαβατήριο» για μια νέα προσέγγιση με την Ε.Ε. Και η προοπτική αυτή ανησυχεί – μάλλον δικαίως – την Αθήνα, με δεδομένο πως η Τουρκία έδειξε ήδη από προχθές πως εννοεί η ίδια την «θετική ατζέντα»: Εξέδωσε τρεις NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει για όλη την διάρκεια του έτους περιοχές στο Αιγαίο στις οποίες παγίως θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή