Σύνοδος Κορυφής: Μητσοτάκης – Ντράγκι επιμένουν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Μητσοτάκης - Ντράγκι επιμένουν στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Σήμερα Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συητήσουν τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Η συζήτηση θα γίνει με την παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και θα τεθεί το θέμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ΕΕ, του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών στην ενέργεια.

Στο θέμα της ενέργειας, ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι ορισμένες χώρες «πιέζουν για ισχυρότερα μέτρα παρέμβασης». Αρκετοί ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπηση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έλαβε εντολή στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, να μελετήσει την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών-μελών παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας.

Ο Μητσοτάκης ζητάει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

Όπως είναι γνωστό, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, συντονίζοντας τις κινήσεις τους, με επίκεντρο το αίτημα για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Κατά την προσέλευσή του για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες.»

Επισήμανε ότι μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι θα επαναφέρουν στη Σύνοδο το αίτημα για επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου, παρατηρώντας ότι: «Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα.»

«Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Θα έχουμε την δυνατότητα αύριο, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες.

»Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών.

»Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

»Επειδή, όμως, το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό. Επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

»Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας».

Νέα έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ

Παρά το γεγονός ότι το «καυτό» θέμα της οικονομίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί την Παρασκευή, οι σχετικές διεργασίες άρχισαν ήδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως όλα δείχνουν, οι «27» θα συνεδριάσουν εκ νέου εκτάκτως εντός του Ιουλίου για αυτήν τη δύσκολη ατζέντα, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για ανάληψη δράσης.

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την οικονομία πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνοι ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ενώ από την πλευρά του ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε τάχθηκε υπέρ με την προϋπόθεση να υπάρχει η πιθανότητα να ληφθούν αποφάσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή