Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει πλοία για τη μεταφορά σιτηρών, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Αναβαθμισμένο ρόλο στο ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης αναλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με το γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Έτοιμη η Ελλάδα

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι ότι το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη (5/7). Στη συνέχεια, το πρωτόκολλο εισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να διέπονται από την ρήτρα της συλλογικής άμυνας.

Λίγο νωρίτερα, κατά τις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, στο θέμα της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τόνισε ότι «υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία».

Δήλωση ιδιαίτερης σημασίας

Η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι και η Τουρκία έχει επιχειρήσει να «μπει στο παιχνίδι» της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, προκειμένου να αποτραπεί η επισιτιστική κρίση, από την οποία απειλείται άμεσα ο αναπτυσσόμενος κόσμος. Ωστόσο, η προσπάθεια της Άγκυρας έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από το Κίεβο το οποίο υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι διαθέτουν σιτηρά κατασχεμένα από την Ουκρανία ως δικά τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα κέρδη τους από τον πόλεμο, αλλά και να παρουσιαστούν ως οι «καλοί» της υπόθεσης.

Για την ώρα, πάντως, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι ναρκοθετημένα ως μέσο άμυνας των Ουκρανών έναντι πιθανών ρωσικών επιθέσεων από θαλάσσης. Έτσι, το πρόβλημα με τη μεταφορά των σιτηρών εκτός εμπόλεμης ζώνης παραμένει, ιδίως όσο Μόσχα και Κίεβο δεν δείχνουν διάθεση συνεννόησης για το θέμα. Ούτως ή άλλως, πάντως, η επίσημη ανακοίνωση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τη διάθεση της Ελλάδας να συμβάλλει στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης αποτελεί άλλη μια διπλωματική νίκη για τη χώρα σε μια στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της στην περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή