Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πρώτη συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα και μεγάλες εντάσεις

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η δεύτερη ημέρα της οποίας μετατράπηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα, παρά την τελικά αίσια έκβαση.

Οργή Σάντσεθ

Σύμφωνα με το Politico οι ηγέτες των 27 κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό καθώς τα αιτήματα που είχαν Ισπανία και Πορτογαλία παραλίγο να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής. Ισπανία και Πορτογαλία ζήτησαν να μπουν σε καθεστώς εξαίρεσης λόγω της μορφολογίας τους εδάφους καθώς τα Πυρηναία όρη χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία και δεν είναι εφικτό να είναι συνδεδεμένες στο ενεργειακό δίκτυο με αποτέλεσμα να ζητούν την εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ, αν και εν τέλει επέστρεψε στη συζήτηση και υπήρξε ένας πρώτος συμβιβασμός.

Οι μεγάλες κόντρες

Μια ομάδα χωρών θέλησε επιθετική παρέμβαση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας. Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία. Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, διαφώνησε σε τέτοια δραστικά μέτρα.

Αντίθετα, αυτές οι χώρες ήθελαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, που ονομάζεται Fit for 55. Υποστήριξαν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ένα άλλο σημείο διαμάχης ήταν πώς η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές αγορές ενέργειας. Ξεχωριστά, η Ιταλία πρότεινε τη σύσταση ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο — μια ιδέα που διατύπωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή