Συνωμοσία Ερντογάν - Μαδούρο για την εξαφάνιση $1 δισ. χρυσού

Δυο μήνες αφότου ο Νικολά Μαδούρο επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Άγκυρα, μια μυστηριώδης εταιρεία εν ονόματι «Sardes» εμφανίστηκε από το πουθενά.

Η τουρκική εταιρεία ξεκίνησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε χρυσό αξίας 41 δισ. δολαρίων από τη Βενεζουέλα.

Τον επόμενο μήνα ο όγκος υπερδιπλασιάστηκε, με τη Sardes να μεταφέρει χρυσό $100 δισ. στην Τουρκία.

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν και ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο χρυσό της Βενεζουέλας και αφού έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για τις εμπορικές της συναλλαγές, είχαν σταλεί ράβδοι αξίας 900 εκατ. δολαρίων από το πολύτιμο μέταλλο στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αποτελεί επιλογή για χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απομονώσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί εχθρικές ή διεφθαρμένες.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πρόσφατα τον ηγέτη της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας, διχάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Όπως επίσης ότι ο Νικολά Μαδούρο πούλησε παραπάνω από το 40% των αποθεμάτων χρυσού της Βενεζουέλας, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.  Συνολικά η κυβέρνηση πούλησε 73 τόνους χρυσού σε δύο εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο συνταγματικός νομοθέτης της αντιπολίτευσης Carlos Paparoni.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ