Συνταξιούχοι καταγγέλλουν “όνειδος κυβερνητικού παρεμβατισμού” και μιλάνε για προεκλογική εκστρατεία με ξένα κόλλυβα…

Για “οσμή σκανδάλου”, σχετικά με τη  δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις, κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι και  το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Όπως εξηγεί το Δίκτυο σε ανακοίνωσή του, με το άρθρο αυτό (41) επαναδιατυπώνεται διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16, άρθρο 102 παρ. 1) σύμφωνα με την οποία κάθε μήνα παρακρατούνται 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων .

Το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει ότι τα σχετικά ποσά αποδίδονται επιλεκτικά και με αδιαφάνεια και ζητά την απόσυρση του επίμαχου  άρθρου  ενώ απέστειλε  επιστολή  προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Εργασίας, τη Βουλή και τα πολιτικά  κόμματα.

Όπως τονίζεται στην επιστολή του ΕΝΔΙΣΥ ‘’με το άρθρο 102 του Ν. 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου), θεσπίσθηκε μηνιαία εισφορά ποσού 0,20 ευρώ παρακρατούμενη από όλες τις κύριες συντάξεις , με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών , Σωματείων και Συνομοσπονδιών συνταξιούχων .

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ και άλλα Σωματεία, όταν ανακάλυψε ότι η παρακράτηση αυτή γινόταν σε βάρος των συνταξιούχων που δεν ήταν μέλη Σωματείων και Συνταξιοδοτικών οργανώσεων , ζήτησε με πολλούς τρόπους την κατάργηση της παρακράτησης αυτής .

Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη φάση για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 , σχεδόν το σύνολό τους δόθηκε αυθαίρετα και με αδιαφανή κριτήρια μόνο σε δύο Ομοσπονδίες, οι οποίες καρπώθηκαν περίπου 1,663,738 Ευρώ.

Στη συνέχεια, αποτέλεσμα του αγώνα μας για την κατάργηση της αισχρής αυτής επιβάρυνσης των συνταξιούχων-παρατηρεί το ΕΝΔΙΣΥ- η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλοκάρισε με την Πράξη, 03 – 25/06/2018, την περαιτέρω διανομή των χρημάτων νέου διαστήματος με αριθ. Πρωτοκόλλου οικ. 26806/699 – 11/05/2018 (2.082.800 Ευρώ), αρνούμενη να θεωρήσει τα σχετικά εντάλματα.

Οι θιγόμενες Ομοσπονδίες προέβησαν σε ενέργεια ανάκλησης της Πράξης 0017 Συν/ση 2 η /17/01/2019 του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ανάκληση εκκρεμεί στην Ολομέλεια.

Περισσότερα σε λέξεις

Ήδη – προσθέτει στην επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ – με το άρθρο 41 του Πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επαναδιατυπώνεται η διάταξη του άρθρου 102 του ν. Κατρούγκαλου, που είχε προβλέψει την παρακράτηση του ποσού των 0,20 Ευρώ σε βάρος των συνταξιούχων. Με τον τρόπο που προωθείται η επαναδιατύπωση, δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση όχι τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών τους αλλά με βάση τον αριθμό των προερχόμενων από εργασιακούς χώρους – κλάδους συνταξιούχων ΙΚΑ- Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο για το εάν οι διοικήσεις των Οργανώσεων είναι νόμιμα εκλεγμένες, σύμφωνα με το Ν. 4331/2015, που τροποποίησε τον ν. 1264/82 (που αφορά εκλογές σωμ. ομοσπονδιών).

Όπως επισημαίνει στην ίδια επιστολή του το ΕΝΔΙΣΥ ‘’είναι ολοφάνερο ότι η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 102 του Ν.4387/2016 και η επιχειρούμενη επαναδιατύπωση με το άρθρο 41 , έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αυθαίρετη και προκλητική πριμοδότηση , με τεχνάσματα συγκεκριμένων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων που παρότι αριθμούν στους Συλλόγους τους ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων μελών, τους αγορεύει αυτόχρηστους ιδιοκτήτες εκπροσώπους εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.’’

Η κυβέρνηση μέσα στην προεκλογική της παραζάλη, θέλοντας να εκμαυλίσει κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων μακαρίζει την προεκλογική της εκστρατεία κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα μοιράζοντας 7 εκατομμύρια Ευρώ περίπου για όλα τα διαστήματα έως και σήμερα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών , για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τη διασπάθιση των χρημάτων των συνταξιούχων με επιλεκτικό τρόπο , ζητά την απόσυρση του σκανδαλώδους άρθρου 41 που χωρίς κανένα διάλογο, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις αυθαίρετα και προκλητικά για το σύνολο των συνταξιούχων εισάγεται για ψήφιση.

Για τους συνταξιούχους, η τυχόν υπερψήφισή του θα αποτελεί σύμφωνα με τους ίδιος “όνειδος κυβερνητικού παρεμβατισμού” και δεν θα μείνει αναπάντητη, αφού θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα ώστε να αναδειχθεί η οσμή του σκανδάλου και να αναζητηθούν ευθύνες την στιγμή που γίνονται κρατήσεις από συνταξιούχους μη μέλη Ομοσπονδιών και συλλόγων και αποδίδονται , κατ’ επιλογήν της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σε συγκεκριμένες Ομοσπονδίες’’, καταλήγει η επιστολή του  ΕΝΔΙΣΥ.

 

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή