Τι σκέφτονται στο Αυγουστιάτικο διάλειμμα τους Μητσοτάκης και Τσίπρας – Το άνοιγμα της ΝΔ στο Κέντρο και η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα βρίσκεται στη Χάλκη όπου θα παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων του Νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου του νησιού και στην ονοματοδοσία του ως «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ», τιμώντας τη μνήμη ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας δηλαδή για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του για το χώρο του κέντρου.

Επόμενος προορισμός του είναι τα Χανιά όπου θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο Σούνιο σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες και σήμερα θα δημοσιευτεί μια εκτενής συνέντευξή του στο ieidiseis.gr με την οποία εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Υιοθετεί υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους επιβεβαιώνοντας την απόφασή του να μην κινηθεί συναινετικά σε κανένα επίπεδο.

Οι μεταρρυθμιστές του ανασχημαστισμού ενοχλούν κάποιους …

Στο μεταξύ, οι διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα συζητιούνται στο παρασκήνιο. Η ΕΣΤΙΑ υποδέχθηκε με ένα επικριτικό πρωτοσέλιδο την ανάθεση του χαρτοφυλακίου του ασφαλιστικού στον εκσυγχρονιστή Π. Τσακλόγλου κάνοντας λόγο για “συγκυβέρνηση Μητσοτάκη-Σημίτη”. Ο πολιτικός όρκος που έδωσε χθες ο καθηγητής οικονομικών προφανώς θα ερέθισε ακόμη περισσότερο τους κύκλους της σκληρής δεξιάς που δεν θέλουν κανένα άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο. Η “Καθημερινή” στο κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της εμφανίστηκε επιφυλακτική υποστηρίζοντας ότι επελέγη μια μεσοβέζική λύση, ενώ εμμέσως υποστήριξε την αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη που τον θεωρεί μεταρρυθμιστή.

Από εκεί και πέρα, άλλοι θεωρούν τις διορθωτικές αυτές κινήσεις στην κυβέρνηση ως προοίμιο ενός μεγάλου ανασχηματισμού που θα γίνει από το φθινόπωρο ως το τέλος του χειμώνα, όταν θα χουν έρθει τα πιο δύσκολα. Αλλοι πιστεύουν ότι περιορισμένες αλλαγές δείχνουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που οι πιο ψύχραιμοι το αποκλείουν πρώτα απ όλα λόγω πανδημίας και λόγω των αντιδράσεων που θα είχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Ημέρες περισυλλογής για τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες περισυλλογής για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός θα έχει να σκεφτεί τις απαιτήσεις τις διακυβέρνησης το φθινόπωρο που προβλέπεται βαρύ λόγω της πανδημίας και της ύφεσης. Βασικό του μέλημα είναι η ολοκλήρωση ενός εμπνευσμένου εθνικού σχεδίου για την απορρόφηση των κονδυλίων του ευρω-πακέτου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα “βασανιστεί” με δυο κείμενα. Το ένα είναι η αποτίμηση των αιτίων της εκλογικής ήττας (ο δεύτερος γύρος) που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και το άλλο είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάστεί στη ΔΕΘ.

Και για τα δυο υπάρχουν εσωκομματικές διαφωνίες. Ως προς τον απολογισμό κάποιοι ζητούν πλήρη αποκήρυξη συνεργασιών τύπου ΑΝΕΛ, δηλαδή εκτός Αριστεράς-Κεντροαριστεράς και στιγματισμό πολιτικών συμπεριφορών τύπου Παππά και Πολάκη, ενώ άλλοι -οι περισσότεροι μάλλον- υποστηρίζουν ότι προέχει η συσπείρωση και επομένως “όλοι μαζί”. Ως προς το πρόγραμμα, άλλοι τάσσονται υπέρ της ασυγκράτητης πλειοδοσίας (μεταξύ άλλων ο Ν. Παππάς) και άλλοι (πχ Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Σταθάκης) προκρίνουν κοστολόγηση των μέτρων και οικονομικό ρεαλισμό.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Αλ. Τσίπρας θα έχουν πολλά να σκεφτούν με θέα τη θάλασσα. Η διαφορά είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει ένα κόμμα που μεγαλώνει την επιρροή του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγείται της συρρίκνωσής του.

Καμία δημοσίευση για προβολή