«ΣΥΡΙΖΑ αχταρμάς» στα μέτρα του Αλέξη – Οι "Τσιπροφρουροί» του Μαξίμου, οι απόκληροι του ΠΑΣΟΚ και πολιτικοί του περιθώριου συγκροτούν τη νέα Αυλή του πρωθυπουργού που προετοιμάζει το προσωπικό κόμμα του. Όλοι οι "άνθρωποι του Προέδρου"

Η σημερινή ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών – στο μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης – στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στους δύο συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, σκληρούς πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρόσφατα παραπεταμένους στο «κάτω ράφι» της Κεντροαριστεράς, τους Κυρίους Θάνο Μωραίτη και Άγγελο Τόλκα.

Χωρίς τα στελέχη αυτά να αντιπροσωπεύουν κάτι σημαντικό ή ιδιαίτερο στην πολιτική σκηνή ή στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, του οποίου άλλωστε είναι απόκληροι, σηματοδοτούν τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει πανιά σε νέες πολιτικές θάλασσες, συγκροτώντας το δικό του προσωποπαγές κόμμα στις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη στο «ΣΥΡΙΖΑ plus» του κ. Τσίπρα σιτίζονται επιφανή δείγματα του πολιτικού περιθωρίου, που προέρχονται από την Καραμανλική δεξιά, από το παλαιό «φθαρμένο» ΠΑΣΟΚ, τους «ψεκασμένους» ΟΦΑ  (Σ.Σ: «Όπου Φυσήξει ο Άνεμος») και κάποιους άλλους γυρολόγους που «δεν είχαν στον ήλιο μοίρα» πριν τους χειροτονήσει ο πρωθυπουργός «παράγοντες εξελίξεων».

Το πολιτικό αυτό συνονθύλευμα – που σήμερα στηρίζει την «κυβέρνηση κουρελού», όπως την αποκαλεί η αντιπολίτευση -θα αποτελέσει το συμπληρωματικό υλικό συγκρότησης του κόμματος του κ. Τσίπρα, που θα «σηματοδοτεί» την άναρχη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυνσή του από τις «ριζοσπαστικές» και «κινηματικές» θέσεις του.

Η κύρια δύναμη, ωστόσο, του Αλέξη Τσίπρα θα είναι στο μέλλον η ομάδα των «Τσιπροφρουρών», που την αποτελεί το πιστό σε αυτόν (και  νεαρότερο ηλικιακά) πολιτικό προσωπικό της σημερινής κυβέρνησης. Με αυτήν κυρίως την ομάδα των «ορκισμένων προεδρικών» ο κ. Τσίπρας θα  διαχειριστεί την πιθανότατη ήττα του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, θα αισθάνεται ασφαλής στην κοινοβουλευτική ομάδα του και θα επιδιώξει να αποτελέσει στο μέλλον οιονεί εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νέο δίπολο που σχηματίζεται.

Η ανθρωπογεωγραφία της «Αυλής»

Σύμφωνα με μία ανθρωπογεωγραφία της «Αυλής» του κ. Τσίπρα που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ (Βασίλης Κανέλλης) τον σκληρό πυρήνα εξουσίας του Τσίπρα βρίσκονται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ράνια Σβίγγου, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο αναβαθμισμένος Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Επίσης, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο Δημήτρης  Λιάκος επί των οικονομικών, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Στρατής και οι Γιώργος Βασιλειάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Στάθης Γιαννακίδης, Λευτέρης Κρέτσος, Χρίστος Σίμος.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους «τσιπροφρουρούς» έχουν πιάσει ήδη πόστα εξουσίας ενώ ακολουθούν κι άλλοι που θα φανούν και στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές.

Ολοι οι παραπάνω θεωρούνται αυτό που λέει ο λαός «πιστά σκυλιά», που θα βγάλουν δηλαδή τη δουλειά για τον πρωθυπουργό, και τώρα και μετά από την αντιπολίτευση.

Αγνωστο είναι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με τα παλαιότερα στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο Νίκος Παππάς (που έχει κάνει πίσω και είναι πιο μακριά από το Μαξίμου), η Ολγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Καρτερός, η Ρένα Δούρου κ.λπ.

Πάντως, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει προς ώρας να κάνει αυτό που κάνουν συνήθως οι ηγέτες που είναι και ανασφαλείς. Να βρίσκει στελέχη κατώτερα από τον ίδιο, που δεν θα τον αμφισβητούν και που θα ακολουθούν τις οδηγίες του κατά γράμμα, προστατεύοντάς τον και στις δύσκολες ημέρες.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις :ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ