ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλαγή “πλεύσης”, οι εσωτερικοί διαξιφισμοί για το “ονοματολογικό” και ο φόβος της εσωστρέφειας

Ενταση, ζωηρές συζητήσεις και κόντρες εξακολουθούν επικρατούν στα παρασκήνια του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας από τη βαριά εκλογική ήττα και κυρίως με το πολιτικό αφήγημα που θα πρέπει να αρθρώσει για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο χώρο της κεντροαριστεράς και σε δεύτερο χρόνο, να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.

Παρ ότι, σε κεντρικό επίπεδο εκπέμπεται αισιοδοξία και ικανοποίηση για τα πρώτα δείγματα από την πορεία του Αλέξη Τσίπρα «στον λαό» με τις περιοδείες ανά την επικράτεια, αλλά και για τους ρυθμούς ηλεκτρονικής εγγραφής νέων μελών, στο εσωτερικό του κόμματος, η εσωστρέφεια συνεχίζεται.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η συζήτηση για το όνομα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα για πιθανή προσθήκη μίας ή περισσότερων λέξεων στον «ΣΥΡΙΖΑ» έχει φέρει σε αντιπαράθεση κορυφαία στελέχη που έχουν βγάλει από το θηκάρι τα ιδεολογικο-πολιτικά «όπλα» και ξιφουλκούν μεταξύ τους, ενώ και η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων φορτίζεται περαιτέρω το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπό εξέταση νέα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής : «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινη Συμμαχία» • «ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατική Συμμαχία» • «Πράσινη Συμμαχία των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Αριστεράς», «Δημοκρατική Συμπαράταξη των Δυνάμεων της Πράσινης Αριστεράς», «ΣΥΡΙΖΑ – Πράσινοι Δημοκράτες της Προοδευτικής Αριστεράς» και «Δημοκρατική Παράταξη – Πράσινη Συμμαχία»

Για παράδειγμα, η αριστερή πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η ομάδα των «53+» καθώς και η λεγόμενη ιστορική φρουρά της Κουμουνδούρου, η οποία εκφράζεται από τους Ν. ΒούτσηΠ. ΣκουρλέτηΝ. Φίλη, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στην ιδέα να μην αποτυπώνεται στην «ονομασία» του κόμματος η ριζοσπαστική και κινηματική του υπόσταση. Προχωρούν, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, χαρακτηρίζοντας, εκ του πονηρού τις «εξωθεσμικές» παρεμβάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να προπαγανδίζουν τη θεωρία του «εκμοντερνισμού» του ΣΥΡΙ-ΖΑ σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα τα στελέχη της ομάδας των «53+» κρούουν και τον κώδωνα αποξένωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς ή άλλων ριζοσπαστικών κινημάτων εκτός γηραιάς ηπείρου, με τα οποία η Κουμουνδούρου έχει αποκτήσει δεσμούς φιλίας και ιδεολογικής συμπόρευσης τις προηγούμενες δεκαετίες.
Θεωρούν με άλλα λόγια, ότι η αλλαγή της ονομασίας του κόμματος μπορεί να οδηγήσει σε έναν «ιδιότυπο αναθεωρητισμό» τόσο ως προς τον συμμαχικό προσανατολισμό της Κουμουνδούρου όσο και σε σχέση με την επικράτηση μιας μονομερούς κατεύθυνσης προς τη Σοδιαλδημοκρατία ή τους Πρασίνους της Ε.Ε., που κατά την άποψή τους, σε επίπεδο ευρύτερα προγραμματικών θέσεων εμφορούνται από αντιλήψεις μη αρμονικές με τα ιδεώδη της Αριστεράς.

Κορυφαία στελέχη της ομάδας των «53+», μάλιστα, με κάθε ευκαιρία, εμμέσως πλην σαφώς θέτουν «κόκκινες γραμμές» για τις επακόλουθες συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.

Στον αντίποδα , οι εμπνευστές της στρατηγικής στόχευσης για διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της ενδυνάμωσης των σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, χαρακτηρίζουν ως ιστορική αναγκαιότητα τη μετονομασία του κόμματός τους, προκειμένου να το «αισθανθούν σπίτι τους» όπως λένε χαρακτηριστικά και οι χιλιάδες ψηφοφόροι που δεν προέρχονται από τη δεξαμενή της «παραδοσιακής Αριστεράς», αλλά σήμερα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο για την παγίωση ισχυρού πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος με κεντροαριστερή, κυρίως προέλευση.

Το εσωτερικό μπρα ντε φερ θα συνεχιστεί έως το επικείμενο συνέδριο του κόμματος και αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ, καθ οδόν προς το Συνέδριο, ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από το επιτελείο του, οι ομιλίες που θα πραγματοποιήσει θα έχουν τον χαρακτήρα «μίνι» περιφερειακών συνεδρίων, όπου οι συμμετέχοντες σε αυτά θα παρακινούνται να εγγραφούν στις λίστες του κόμματος, ώστε να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές. Η αρχή έγινε από την Αχαϊα, ακολουθεί η Κρήτη και έπεται συνέχεια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή