Γιατί δεν γίνεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά- Δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε εμπιστοσύνη…Πως επιλέχθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Της Αγγελικής Σπανού

Η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που πραοανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στο Λονδίνο είναι μια κάποια λύση. Οπως έδειξε η προηγούμενη ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης-αξιωματικής αντοπολίτευσης απέχουμε πολύ από έναν δημιουργικό διάλογο Μητσοτάκη-Τσίπρα για τα εθνικά θέματα. Για επικίνδυνους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, “τόσος είναι” σχολίασαν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ στο ορατό μέλλον.

  • Πρώτα-πρώτα ο Προκόπης  Παυλόπουλος θα εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο σε λίγους μήνες, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου. Και αυτό σημαίνει ότι δεν επενδύει στη συνέχιση της συνεργασίας τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε δεν είχε υπερψηφίσει την υποψηφιότητά του, κινούμενος τότε εκτός γραμμής το κόμματός του.
  • Επειτα, μια τέτοια σύσκεψη συνεπάγεται τη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος αμέσως μετά το οποίο τι θα λέει; Αφού δεν έχει διαμορφωθεί ένα νέο εθνικό δόγμα, δεν υπάρχουν καν σοβαρές εισηγήσεις για μια νέα στάση απέναντι στην Αγκυρα.
  • Και το σημαντικότερο, μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά θα δραματοποιούσε την κατάσταση και θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη φόρτιση στο διπλωματικό πεδίο. Και κυρίως θα έστελνε το μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, τόσο μεγάλη που οι πολιτικοί αρχηγοί αναγκάστηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, κάτι που, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν συνηθίζουν.

Η σύγκληση του ΕΣΕΠ δημιούργησε αρχικά την αίσθηση ότι τα πράγματα πήγαν καλά στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. “Αλλιώς θα γινόταν σύσκεψη κορυφής” έκριναν έμπειροι στα διπλωματικά παράγοντες. Ομως, υπήρχε και η μέση οδός της κατιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών της αντιπολίτευσης από τον πρωθυπουργό. Αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε διάθεση ούτε εμπιστοσύνη. Θα γίνει ένα πρώτο βήμα με το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Η έκβασή του θα κρίνει το επόμενο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή