Συθέμελες αλλαγές με τον νόμο για την αξιολόγηση των δικαστών. Τί αλλάζει για τη δικαστική επετηρίδα, τα πειθαρχικά και τις προαγωγές των δικαστικών. Οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις του ΣτΕ

Την Παρασκευή η ετυμηγορία για την 12χρονη από τον Κολωνό

Νέο νόμο για τη Δικαιοσύνη, με σημαντικές και κρίσιμες αλλαγές στο δικαστικό σώμα, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη, αξιολόγηση των δικαστικών και τον πειθαρχικό τους έλεγχο, αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή μετά τις γιορτές η κυβέρνηση, επιχειρώντας να βελτιώσει την απόδοση της Δικαιοςύνης και να εκσυγχρονίσει τον δικαστικό θεσμό, ενόψει και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας, των πολιτών και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Συθέμελες αλλαγές στην αξιολόγηση των δικαστών 

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής, Ιωάννα Μάνδρου ), από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει αναλάβει και το νομοθετικό έργο, ο νέος Οργανισμός Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, έτσι ονομάζεται ο νόμος που θα καθορίζει σε νέες βάσεις την οργάνωση της Δικαιοσύνης, θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το νέο έτος, ενώ νωρίτερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κυρίως με το δικαστικό σώμα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Οι νέες διατάξεις θα επιφέρουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικότατες αλλαγές σε τρεις ουσιώδεις τομείς στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την αξιολόγηση των δικαστών, την εξέλιξη τους και το πειθαρχικό τους δίκαιο, πως δηλαδή και γιατί θα ελέγχονται πειθαρχικά.

Οι αλλαγές σε τρεις ουσιώδεις τομείς στη λειτουργεία της Δικαιοσύνης 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Κ” με τις νέες διατάξεις θα προβλέπεται, ότι οι επιθεωρητές των δικαστών, που μέχρι σήμερα κληρώνονται, στο εξής θα επιλέγονται και θα μένουν στη θέση τους για δύο χρόνια, αντί για ένα που είναι σήμερα.

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να μπορούν εκείνοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα ελέγχου και αξιολόγησης των δικαστών να είναι κατάλληλοι, και επιπλέον να έχουν χρόνο στη διάθεση τους, καθώς τώρα με την κλήρωση και την θητεία του ενός έτους, δεν προλαβαίνουν οι επιθεωρητές να κάνουν ουσιαστικό έλεγχο και αξιολόγηση, όσων δικαστών επιθεωρούν.

Τί θα λαμβάνεται υπόψιν στην επιθεώρηση των δικαστών 

Επιπλέον για την επιθεώρηση των δικαστών με τις νέες διατάξεις, θα λαμβάνονται υπόψη συνολικά η απόδοση τους, πόσες αποφάσεις έχουν εκδώσει, η βαρύτητα και η δυσκολία που είχαν οι υποθέσεις που χειρίστηκαν, τί απέγιναν οι αποφάσεις τους, αν στάθηκαν στα δικαστήρια η αν ανατράπηκαν από ένδικα μέσα, καθώς και άλλα δεδομένα, όπως την επιμόρφωση που είχαν οι δικαστές, τυχόν επιστημονικές τους επιδόσεις, ήθος, συμπεριφορά, ικανότητα διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων, ικανότητα διοίκησης, ποιότητα στην έκδοση αποφάσεων, δυνατότητα συνεργαςίας και λοιπά.

Εως σήμερα η αξιολόγηση των δικαστών έχει περιπέσει σε ουσιαστική αχρησία, καθώς ο ελεγχόμενος δικαστής, προσκομίζει ο ίδιος, τρεις καλές αποφάσεις του στον επιθεωρητή του- ούτε δειγματοληπτικός έλεγχος δεν γίνεται- και πάνω σε αυτές αξιολογείται, χωρίς να ελέγχεται ούτε η ποιότητα, ούτε η πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε, ούτε η συνολική του απόδοση.

Αλλαγές και στην υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών

Παράλληλα με τον επικείμενο νόμο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα σημειώνονται αλλαγές και στην υπηρεσιακή εξέλιξη των δικαστών, καθώς για την προαγωγή τους, πέραν της δικαστικής επετηρίδας, που ως σήμερα αποτελεί κατά βάση το μοναδικό κριτήριο εξέλιξης τους, θα λαμβάνονται υπόψη η ικανότητα τους, η απόδοση τους και η επιστημονική τους επάρκεια.

Οπως τόνιζε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην “Κ” σχετικά τις νέες ρυθμίσεις, “στόχος είναι να προάγονται πρωτίστως οι δικαστές με βάση την ικανότητά τους σε συνδυασμό και με τη δικαστική επετηρίδα, όχι όμως μόνον με βάση την επετηρίδα”

Αλλωστε η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεν έχει και πολύ σχέση με όποια μορφή ουσιαστικής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι ικανοί δικαστικοί να χάνονται μέσα στο σωρό των μετρίων…

Αλλαγές και στην πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών 

Επίσης με το νέο νομοθέτημα αλλάζει και ο πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών, ο οποίος σήμερα εξαντλείται κυρίως σε ελέγχους για τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, η σε πειθαρχικές διώξεις που δεν σχετίζονται πάντα με τα δικαστικά τους καθήκοντα, αλλά με άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα συνέβη τα τελευταία χρόνια όπου υπήρξαν με διώξεις δικαστών που θεωρήθηκαν – για διάφορους λόγους-“μή συνεργάσιμοι” από προηγούμενες ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Οι επικείμενες αλλαγές, που αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, θα κατατεθούν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και , εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν βήματα εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης, αναγκαιότητα που προκύπτει από τις ανάγκες της κοινωνίας, τις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οι ενστάσεις του ΣτΕ

Σε ό,τι αφορά διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή για αλλαγές στη λειτουργία και την οργάνωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωμοδότησε – διότι γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχουν οι αποφάσεις της- εκφράζοντας επιμέρους επιφυλάξεις.

Ειδικότερα στη διάταξη που προκάλεσε αντιδράσεις από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που προχώρησε και σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, για υποχρεωτική επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστών, το ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην επιμόρφωση, όμως δεν δέχθηκε ότι μετά τα σεμινάρια οι δικαστές πρέπει να εξετάζονται και να βαθμολογούνται και ο βαθμός να μπαίνει στο υπηρεσιακό τους φάκελο.

Για το θέμα αυτό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ψήφισε το 1/4 των δικαστών της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, περί τις 4.000, και σε ποσοστό 97,1% είπαν όχι.

Παράλληλα το ΣτΕ τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής αξιολόγησης των υποψηφίων δικαστικών στο στάδιο της πρακτικής τους άσκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή