Τα 10 δις ευρώ από την αύξηση των καταθέσεων μπορούν να γίνουν ο μοχλός εκτίναξης της οικονομίας – Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τα μέτρα των 2,5 δις ευρώ

καταθέσεις οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της αγοράς και τη συγκράτηση της ανεργίας είναι το οικονομικό επιτελείο, το οποίο δηλώνει έτοιμο να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης  τόσο σε κλαδικό επίπεδο (π.χ εστίαση, τουρισμός) όσο και γενικότερα εφόσον οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας κρατήσουν κλειστή την οικονομία και μετά το τέλος Μαρτίου.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται δεδομένο ότι θα ισχύσουν και τον Απρίλιο οι αναστολές των συμβάσεων και η επιδότηση των ενοικίων.

Τα 10 δις των καταθέσεων “κλειδί” για την αναθέρμανση της οικονομίας

Όμως αν το λιανεμπόριο «ανοίξει», όπως εκτιμούν με βάση τα σημερινά δεδομένα, στα τέλη Μαρτίου τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα υπάρξει «έκρηξη» της καταναλωτικής δαπάνης. Μάλιστα σημειώνουν με έμφαση ότι η παρατεταμένη καραντίνα εκτός από τα δεινά που επέφερε στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία είχε και ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα αφού οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα μισά, τα 10 δις, προέρχονται από τα νοικοκυριά.

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την αύξηση αυτή «στα επιτυχημένα μέτρα στήριξης» και επισημαίνουν ότι εφόσον ένα σημαντικό μέρος από την αύξηση των καταθέσεων «πέσει» στην αγορά τότε θα υπάρξει άμεσα αναθέρμανση της οικονομίας η οποία σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» του τουρισμού μέσα στο Μάιο, θα συγκρατήσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την αύξηση της ανεργίας.

Ταυτόχρονα θεωρούν ότι τα μέτρα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσουν μια ανάσα στην αγορά και θα συμβάλλουν στην κατά το δυνατόν ομαλότερη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πάνω από 300 χιλιάδες επιχειρήσεις στην &η επιστρεπτέα

Ειδικότερα για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εκτιμούν ότι θα ενισχυθούν, πολύ περισσότερες επιχειρήσεις από την 6η φάση και κάνουν λόγο για 300.000 έως 320.000 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

Από το πρόγραμμα για την επιδότηση των παγίων δαπανών, που θα εφαρμοσθεί μέσα στον Μάιο, για τις επιχειρήσεις  που είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους και δεν είχαν επαρκή κάλυψη από τα μέχρι σήμερα μέτρα,  εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 30 έως 50.000 επιχειρήσεις. Τα πιστωτικά σημειώματα θα εμφανισθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο Taxisnet μέχρι το τέλος Μαΐου και με τα ποσά αυτά θα μπορεί η επιχείρηση να πληρώνει έως το τέλος του έτους ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ή ασφαλιστικές εισφορές.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν πρέπει να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Επίσης στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι τα ποσά αυτά θα λειτουργήσουν ως μικρό κεφάλαιο κίνησης, αφού οι επιχειρήσεις που θα είναι εν λειτουργία τον Μάιο δεν θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια για την κάλυψη αυτών των δαπανών.

Επιδότηση δανείων για 100.000 επιχειρήσεις

Όσον αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με το δημόσιο να καλύπτει μέχρι και το 90% της δόσης. Η μέγιστη μηνιαία επιδότηση για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία είναι 600 ευρώ και για τις μεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση φθάνει μέχρι τις 50.000 ευρώ.

Σταϊκούρας: Εχουμε “υποστυλώματα” για ανάκαμψη το 2021

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας δημιουργούν αβεβαιότητα για συνολικότερη εκτίμηση μέχρι τα τέλη του έτους αλλά παρά ταύτα το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι είναι επιτεύξιμος  στόχος για ανάπτυξη 4,5% το 2021. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ύφεση του 8,2% για το 2020 δεν είναι για θριαμβολογία, αλλά αποτυπώνει μια πάρα πολύ καλή εικόνα σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί εντός και εκτός Ελλάδος … Το πρώτο δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο είχαμε πολύ καλύτερη επίδοση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μοναδικό τρίμηνο στο οποίο είχαμε την χειρότερη επίδοση ήταν το τρίτο τρίμηνο, γιατί δεν είχαμε τουρίστες και από τα 18 δισ. ευρώ εσόδων του 2019 πέσαμε στα 4 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τα «υποστυλώματα» για να περάσει γρήγορα σε ανάκαμψη το 2021».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή