Τα 12,70 δισ. ευρώ φτηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις – Με ποιά κριτήρια θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις

Η ανεπάρκεια της Ευρώπης και τα στοιχήματα της Ελλάδας

“Tα πάμφθηνα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,70 δισ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις και σε καμία περίπτωση χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης”. Αυτό επεσήμανε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Χρ. Σταϊκούρας, Θ. Σκυλακάκης, Γ. Ζαββός) σε τηλεδιάσκεψη,  που είχε  με ανώτερα τραπεζικά στελέχη και εκπροσώπους από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας.

Η τηλεδιάσκεψη είχε βασικό θέμα τη ρευστότητα στην αγορά και την αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων, πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη χρηματοδοτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα μείνουν εκτός του ευρωπαϊκού πακέτου.

Κριτήριο οι γενικοί κανόνες επιλεξιμότητας

Όπως τονίστηκε, για να χρηματοδοτηθεί κάποιος από το Ταμείο, βασική προϋπόθεση είναι το επενδυτικό του σχέδιο να πληροί τους γενικούς κανόνες επιλεξιμότητας που έχουν αποφασιστεί.

  • Συγκεκριμένα, μία επένδυση οφείλει να προάγει την καινοτομία ή την εξωστρέφεια ή την πράσινη ανάπτυξη, είτε να συμβάλλει στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών επιχειρηματικών σχημάτων.
  • Πρόκειται για απαράβατο κανόνα της ΕΕ, που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να προκύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την όλη διαδικασία.

Το χρηματοδοτικό πλάνο «κλείδωσε» στο 40-40-20

Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισαν πως το χρηματοδοτικό πλάνο «κλείδωσε» στο 40-40-20. Δηλαδή κάθε επένδυση θα πρέπει να χρηματοδοτείται κατά 40% από τους πόρους του ΤΑ, κατά 40% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 20% από την ίδια συμμετοχή του επενδυτή. Ως εκ τούτου εγκαταλείπονται τα σενάρια για σχήμα 50-30-20 που είχαν συζητηθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Μετά τις παραπάνω επισημάνεις εκφράστηκε τόσο από τους παραγωγικούς φορείς, όσο και από τις τράπεζες, προβληματισμός για το ενδεχόμενο υγιείς και αξιόχρεες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, λόγω της φύσης των επενδύσεών τους, να κοπούν από τις δράσεις που θα προκηρυχθούν.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα, αποφασίστηκε να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να μην μείνουν εκτός του χρηματοδοτικού πάρτι, νομικά πρόσωπα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των τραπεζών υπογραμμίστηκε ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό η δημιουργία νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως αυτά που έτρεξαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή