Τα 2/3 του προβληματικού της χαρτοφυλακίου θα μειώσει η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση Frontier, ύψους έξι δισ. ευρώ

Τα 2/3 του προβληματικού της χαρτοφυλακίου θα μειώσει η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση Frontier, ύψους έξι δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση της οποίας υπολογίζεται από τη διοίκηση της τράπεζας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε η διοίκηση της ΕΤΕ στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου..

Πρόκειται για 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών, με την τράπεζα να έχει ολοκληρώσει όλα τα προπαρασκευαστικά στάδια και να αναμένει – το γ’ τρίμηνο του 2020 – την αξιολόγηση των ομολόγων από τους διεθνείς οίκους.

«Αργότερα στη χρονιά αναμένουμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Frontier). Υπερβαίνοντας τα έξι δισ. ευρώ, η εν λόγω τιτλοποίηση θα συντελέσει αποφασιστικά στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ, ύψους 10 δισ. ευρώ, κατά σχεδόν τα 2/3. Κεφαλαιοποιώντας την ενισχυμένη οργανική μας κερδοφορία, θα απορροφήσουμε τις απαιτούμενες προβλέψεις, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής το α’ εξάμηνο του 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2020.

Από το 2018 έως σήμερα, η τράπεζα έχει προχωρήσει στις εξής πωλήσεις χαρτοφυλακίων:

  • Project Earth (Ιούνιος 2018), ύψους δύο δισ. ευρώ, με αγοραστή την CarVal και servicer την QQuant
  • Project Symbol (Ιούλιος 2019), ύψους 900 εκατ. ευρώ, με αγοραστές τους Centerbridge – Elliott και διαχειριστή τη Cepal.
  • Project Mirror (Ιούλιος 2019), ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με αγοραστή την CarVal και servicer την Qquant.
  • Project Icon (Ιούνιος 2020), ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αγοραστή την Bain Capital και διαχειριστή την doValue.

Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης είναι ακόμη δύο projects: το Marina, ύψους 300 εκατ. ευρώ και αφορά σε δάνεια –εξασφαλισμένα και μη– της κυπριακής θυγατρικής και το Danube, ύψους 200 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια

Επίσης: Αναστολές πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, 200 εκατ. ευρώ σε μικρά επαγγελματικά δάνεια και 1,8 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά, έχει χορηγήσει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει τους πελάτες της στην κρίση του κορονοϊού

  • Συνολικά, τα μέχρι σήμερα μορατόρια πληρωμών από την Τράπεζα ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και αφορούν 39.500 πελάτες. Σημειώνεται ότι όλα τα μορατόρια εκτείνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, ενώ μέχρι και τον Ιούλιο, η νέα παραγωγή δανείων ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ. Οι προγραμματισμένες εκταμιεύσεις για το β΄ εξάμηνο 2020 ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή