Τα 3 κριτήρια του πρωθυπουργού για την επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας – Οι κομματικές υποψηφιότητες που “κάηκαν”, η “τύχη” μιας νέας υποψηφιότητας Παυλόπουλου και η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του  νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Οσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ανακοίνωση του γαλάζιου υποψηφίου,  όλες οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι  δεν θα είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται κυρίως με την μέχρι σήμερα στάση του κ. Μητσοτάκη και το γεγονός ότι δεν τον ψήφισε στην πρώτη του θητεία, αλλά όχι αποκλειστικά με αυτή.

Τακτικοί συνομιλητές και γνώστες του τρόπου με τον οποίον έχει λάβει την τελική του απόφαση ο πρωθυπουργός, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο υποψήφιος που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία,  έχει τρία  κυρίως κριτήρια:

  • Είναι πολιτικό πρόσωπο, από τον χώρο του “Προοδευτικού Κέντρου”, ικανό να συγκεντρώσει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως προς την εκλογή του και πάντως ευρύτερη κοινωνική αποδοχή ως προς την επιλογή του για τη θέση του Ανώτατου Άρχοντα.
  • Είναι πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού και επιστημονικού κύρους, με γνώση και συνείδηση της ιστορίας.
  • Είναι γνώστης των γεωπολιτικών συνθηκών και διαθέτει  εμπειρία στις διεθνείς συμβάσεις.

Ολα τα παραπάνω κρίνονται αναγκαία, ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σε εύφλεκτη κατάσταση και την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετική της στρατηγική για την διεύρυνση της επιρροής της.

Από αρκετές πλευρές θεωρείται πιθανό, κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Φώφη Γεννηματά, να γίνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων της, καθώς, παρά το γεγονός ότι το νέο Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να εκλέξει αποκλειστικά με τις δικές του ψήφους τον νέο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιθυμούσε ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί με τη στήριξη τουλάχιστον ενός ακόμα κόμματος, και συγκεκριμένα του ΚΙΝΑΛ.

Η κυρία  Φώφη Γεννηματά, η οποία  πρότεινε για ΠτΔ τους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη και τον πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει ξεκαθαρίσει από καιρό ότι δεν θα στήριζε τυχόν νέα υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου, ούτε άλλο πρόσωπο προερχόμενο από τον στενό κομματικό πυρήνα της ΝΔ. Αντιθέτως, επιθυμεί ο επόμενος ΠτΔ να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, ο οποίος επιμένει μέχρι σήμερα στη στήριξη του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, κατανοώντας και αυτός ότι η πιθανότητα Παυλόπουλου έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, προσανατολίζεται να λειτουργήσει θεσμικά και να καταθέσει τη δική του πρόταση για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η κυβέρνηση συνιστά πάντως υπομονή καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα διευκρίνισε ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και στην συνέχεια θα βγει λευκός καπνός αναφορικά με τον ΠτΔ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή