Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Κάθε δημοσκόπηση και καημός για τον κ. Τσίπρα, ενώ στην “προοδευτική” συμμαχία του γίνεται της … “Δήμητρας” 

    Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας νοσταλγεί τον Καμμένο

    Πως ο Μητσοτάκης αποδομεί τη συμμαχία της … “Δήμητρας” 

    Η φράση «one-two punch» μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στην προεκλογική στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου. Έτσι, από τη μία πλευρά ο κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει σταδιακά τους πολιτικούς και κυρίως τους οικονομικούς στόχους που θέτει για τη δεύτερη τετραετία της ΝΔ και από την άλλη αποδομεί προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο επιχειρεί να προβάλλει ως εναλλακτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Έτσι, κατά την περιοδεία του στη Βοιωτία, ο πρωθυπουργός μίλησε για «αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας κυβερνήσουν μη έχοντας μάθει τίποτα απολύτως από τα κολοσσιαία λάθη τα οποία διέπραξαν το 2015. Ο κ. Βαρουφάκης, προσέξτε, γιατί αναφέρομαι σε αυτόν: διότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες, με περίσσευμα αυταρέσκειας και αλαζονείας, ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ, θα πληρώνεστε όλοι με ‘Δήμητρες’”».

    Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς περιστροφές τόνισε ότι «τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε “Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες. Οι οποίες όμως ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνες, διότι όλα αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους. Πρέπει, λοιπόν, να τα εμποδίσουμε».

    ***

    Κάθε δημοσκόπηση και καημός για τον κ. Τσίπρα

    Κάθε νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιείται, επιβεβαιώνει ότι, τη στιγμή αυτή, έχει παγιωθεί μια διαφορά της τάξης των 6+ μονάδων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, για τις πρώτες κάλπες, ενώ βυθίζει τις προοπτικές του κ Τσίπρα και της θολής “προοδευτικής” συγκυβέρνησης που επαγγέλλεται.

    Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ διαπιστώνει ότι στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 32 μονάδες έναντι 25,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φθάνει στις 6,5 μονάδες. (Η αντίστοιχη διαφορά στη δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε από την ίδια εταιρεία στις 4 Απριλίου ήταν 4 ποσοστιαίες μονάδες).

    Διαπιστώνει όμως και δύο ακόμα τάσεις:

    • Όσοι επιθυμούν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι 38% (έναντι 26% του κ. Τσίπρα), δηλαδή ένα ποσοστό μεγαλύτερο της ΝΔ που του επιτρέπει να ελπίζει σε ένα μέτωπο αυτοδυναμίας.
    • Ότι το 56% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας (39%) ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (17%). Αυτό είναι επίσης ένα σήμα για τη δεύτερη κάλπη.

    Δύο μονάδες κερδίζει μέσα σε 20 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πρωθυπουργία και μία ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός καταγράφει ηγεμονικά ποσοστά – άνω του 50% – μεταξύ των ψηφοφόρων που δηλώνουν δεξιοί, κεντροδεξιοί ή κεντρώοι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει τους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς.

    ***

    Υποχώρησαν οι αγορές με βαρίδι τις τράπεζες 

    Με απώλειες και κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street:

    • Ο Dow Jones έχασε 344,57 μονάδες ή -1,02% και έκλεισε στις 33.530,83 μονάδες.
    • Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 65,41 μονάδες ή -1,58% στις 4.071,63 μονάδες.
    • Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 238,05 μονάδες ή -1,98% στις 11.799,16 μονάδες.

    Αυτά, ενώ η ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της First Republic Bank τα οποία  «αποκάλυψαν» ότι η τράπεζα έχασε το 40% των καταθέσεων της (πάνω από 70 δισ. δολ. ) κατά την περίοδο των τραπεζικών αναταράξεων στις ΗΠΑ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Η μετοχή της First Republic Bank «βούλιαξε» 49%

    Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και άλλες μεγάλες περιφερειακές τράπεζες όπως η PacWest Bancorp και Western Alliance Bancorp, ενώ ο δείκτης KBW Regional Banking έχασε σχεδόν 4%, διολισθαίνοντας σε χαμηλό άνω των δύο ετών. Ο δείκτης S&P 500 Banks, στο μεταξύ κατρακύλησε, 2,6%.

    Διατηρήθηκαν και χθες οι πιέσεις στις ευρωαγορές, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στο κόκκινο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τις τράπεζες να αναδεικνύονται στον αρνητικό πρωταγωνιστή της ημέρας. Σε “βαρίδι” της συνεδρίασης εξελίχθηκε ο τραπεζικός δείκτης, με τον STOXX Europe 600 Banks να χάνει 2,2% στον απόηχο των αποτελεσμάτων κυρίως της UBS, αλλά και της Santander.

    Αλλά και στην Αθήνα σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.100 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-4,52%), της  Alpha Bank (-3,54%) και της Πειραιώς (-2,91%).

    ***

    Φυσικό Αέριο: Πτώση από τα 320 ευρώ/MWh στα 39,6 ευρώ

    Η χαμηλή ζήτηση και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα έριξαν την τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021, κάτω από τα 40 ευρώ.

    Η πτώση της τιμής βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι, όταν θα γίνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

    Σημειώνεται πως από το υψηλό των 320 ευρώ/MWh του περασμένου Αυγούστου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (συμβόλαια TTF) έπεσε την Τρίτη 25/4 στα 39,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα – ωστόσο εξακολουθεί να είναι τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο του 2019, των 14,6 ευρώ.

    ***

    Τόπο στα … νιάτα στις εκλογές των ΗΠΑ

    Μπάιντεν Vs Τραμπ: Πόσο πιθανό είναι, άραγε, ένα σίκουελ το 2024; Και πόσο διαφορετικό θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο… πολιτικό θρίλερ από το πρίκουελ του 2020; αναρωτιέται ο Γιώργος Σκαφιδάς στην Καθημερινή.

    Μια ρεβάνς θα πρέπει, εκ των πραγμάτων πια, να θεωρείται πιθανή. Τραμπ και Μπάιντεν έχουν άλλωστε, αμφότεροι, ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα των κομμάτων τους ενόψει των εκλογών του 2024. Ο μεν Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Νοέμβριο του 2022, έπειτα από τις – εν μέρει νικηφόρες για τους Ρεπουμπλικάνους, που ανέκτησαν την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία – ενδιάμεσες κάλπες. Ο δε Μπάιντεν ακολούθησε, ανακοινώνοντας σήμερα τη δική του προεδρική υποψηφιότητα.

    Σύμφωνα με το the Atlantic, μια ρεβάνς Τραμπ εναντίον Μπάιντεν για την προεδρία των ΗΠΑ θα πρέπει πια να θεωρείται «αναπόφευκτη» («the Trump-Biden rematch in inevitable», γράφει ο Τομ Νίκολς). Ελαφρώς πιο συγκρατημένο στις προβλέψεις του, το the Hill βλέπει την εν λόγω ρεβάνς να έρχεται πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα («Biden-Trump rematch is coming closer to reality», γράφει ο Μπρετ Σάμιουελς) χωρίς όμως να φτάσει στο σημείο, ακόμη, να τη θεωρήσει δεδομένη.

    Για την ιστορία, εάν οι κ.κ. Τραμπ και Μπάιντεν όντως εξασφαλίσουν το προεδρικό χρίσμα των παρατάξεών τους, θα είναι το πρώτο δίδυμο προεδρικών υποψηφίων που κοντράρεται για δεύτερη φορά στην κάλπη… μετά τη δεκαετία του 1950 και τις προεδρικές μάχες των Αϊζενχάουερ και Στίβενσον. Παράλληλα, θα είναι και το με διαφορά μεγαλύτερο σε ηλικία δίδυμο προεδρικών υποψηφίων στα αμερικανικά χρονικά.

    ***

    Η άποψη της ημέρας

    Λογικά οι δηλώσεις του Βαρουφάκη περί του εναλλακτικού σχεδίου πληρωμών «Δήμητρα» βάζουν την ταφόπλακα στο σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης των νικητών» που με τόσο ενθουσιασμό υπερασπίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Και όμως, ο λαλίστατος συνήθως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επικοινωνιακό του επιτελείο, προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους να ξανακυβερνήσουν, αρνούνται να σχολιάσουν το εναλλακτικό στο ευρώ σχέδιο «Δήμητρα». Πότε ακριβώς προτίθενται να πουν στους Έλληνες πολίτες αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους έχουν την ακύρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η συγκυβέρνησή τους με τον Βαρουφάκη; Εκτός αν ισχυριστούν και πάλι ότι «άλλο τι λένε τα κόμματα πριν και άλλο μετά τις εκλογές». (Γιάννης Μεϊμάρογλου, Liberal.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    (Δευτέρα με Παρασκευή)

    Καμία δημοσίευση για προβολή