Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα – Μήνυμα δημοσκόπων στον Τσίπρα: “Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”

    Τα 5 γεγονότα που αξίζει να γνωρίζετε σήμερα: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας νοσταλγεί τον Καμμένο

    “Τσίτσο… το λιμάνι φεύγει” (*)

    Το economico σε ανύποπτο χρόνο (31 Μαρτίου) σας είχε δείξει τις τάσεις που επικρατούσαν στο εκλογικό σώμα, αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των τότε δημοσκοπήσεων. ΟΛΕΣ οι μετέπειτα μετρήσεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας, καταγράφοντας τρία καθοριστικά ευρήματα για την εκλογική έκβαση της πρώτης κάλπης:

    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκτήσει δυναμική ανατροπής. Αντίθετα σε κάθε νέα δημοσκόπηση εμφανίζεται να χάνει έδαφος.
    2. Η Νέα Δημοκρατία ανέκαμψε από το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για την κυβέρνηση μετά τα Τέμπη, μέρα με τη μέρα συσπειρώνει το μέτωπο του αυτονόητου που της έδωσε τη νίκη το 2019 και προσβλέπει σε σημαντική επικράτηση στην πρώτη κάλπη.
    3. Η μόνη κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε, με τα μαθηματικά των δημοσκοπήσεων,  να γίνει μετά την πρώτη κάλπη είναι κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, με 157 βουλευτές. κάτι που σήμερα δεν είναι πιθανό για πολιτικούς λόγους, κυρίως από την ακατανόητη στάση του κ. Ανδρουλάκη. Το ενδεχόμενο της “προοδευτικής συγκυβέρνησης”, που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, είναι απλά αδύνατο.

    Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, δεκαεπτά ημέρες πριν από τις εκλογές, στην εκτίμηση ψήφου και μετά τις αναγωγές που έχουν γίνει, η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στις 7,7%.

    Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ  25,3% και 30,1% – δηλαδή η εταιρεία εκτιμά ότι η πρωτιά του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη κριθεί. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με κάτω όριο στο 9% και άνω όριο στο 12,4% .

    (*) Οι παλαιότεροι θα θυμούνται  τη φοβερή ατάκα που έμεινε παροιμιώδης – αλλά και ιδιαίτερα αγαπητή –  στους νεολαίους του ’70. Ήταν η περίφημη σκηνή με τον Φράνκο Φράνκι και τον Τσίτσο Ινγκρασία. Οι δυο δημοφιλείς Ιταλοί κωμικοί είχαν κρυφτεί σε κάποιο πλοίο. Βλέποντας ο Φράνκο μέσα από το φιλιστρίνι, την ώρα που το πλοίο σαλπάριζε, την θέα του λιμανιού να αλλάζει, είπε έντρομος στον Τσίτσο την γνωστή φράση: “Τσίτσο το λιμάνι φεύγει”. 

    ***

    Ο Μητσοτάκης τα πάει μέχρι τέλος

    Σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να δεχθεί να κυβερνήσει με «ψήφο ανοχής» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, επισημαίνοντας πως μετά τις εκλογές δεν πρόκειται να δεχθεί ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ.

    «Το σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρώτη εντολή. Το πώς θα την αξιοποιήσω θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα της απλής αναλογικής είναι πολύ δύσκολο να δώσει κυβέρνηση. Εμείς δεν ήμαστε ποτέ θιασώτες της απλής αναλογικής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την επόμενη μέρα της κάλπης.

    Για το ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές να σχηματίζεται κυβέρνηση και ο κ. Ανδρουλάκης αποδεχθεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει. «Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει προσωπική εμμονή μαζί μου. Επιτίθεται συνέχεια με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Λέει ότι το πρόβλημα είμαι εγώ και όχι η ΝΔ. Δεν με έχει συναντήσει ποτέ. Εγώ ήθελα να τον συναντήσω. Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα ασταθή κυβερνητικό σχηματισμό, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, όχι μονοχρωματική», συνέχισε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία θα αξιοποιήσει τους καλύτερους, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους με τη ΝΔ βουλευτές».

    ***

    Τι μας είπε η Λαγκάρντ για μισθούς και επιδοτήσεις

    Με μια ιδιαίτερα ηχηρή παρέμβαση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συνόδευσε την έβδομη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ευρω-τράπεζας για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

    Αφού, λοιπόν, η Γαλλίδα πολιτικός σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων, λέγοντας ότι «δεν θα κάνουμε παύση» και ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι ο πληθωρισμός να φθάσει στο πολυπόθητο 2%, εν συνεχεία κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ανακαλέσουν «αμέσως» και με «συντονισμένο τρόπο» τα μέτρα στήριξης των πολιτών που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική (δηλαδή, ακόμα πιο μεγαλές αυξήσεις στα επιτόκια από το +0,25% που αποφασίστηκε την Πέμπτη).

    Ταυτόχρονα, η Λαγκάρντ ζήτησε να αποφευχθούν αυξήσεις στους μισθούς, καθώς θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τις πληθωριστικές πιέσεις. Βέβαια, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα, ουσιαστικά οδηγώντας σε πραγματικές μειώσεις τους, πολλώ δε μάλλον όταν οι όποιες αυξήσεις (ή εισοδηματικές ενισχύσεις, όπως τα μέτρα στήριξης/επιδότησης κατά της ενεργειακής ακρίβειας) είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

    ***

    «Εγκαταλείψτε τη Ρωσία, όσο προλαβαίνετε»

    «Καμπανάκι» προς τους δυτικούς ενεργειακούς γίγαντες κρούει ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος έχει φύγει από τη Ρωσία εδώ και μια δεκαετία.

    Ένας νέος νόμος που επιτρέπει στη Ρωσία να κατάσχει ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία ξένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι η τελευταία προειδοποίηση προς τις δυτικές εταιρείες να μειώσουν τις απώλειές τους και να εγκαταλείψουν οριστικά την αγορά, προειδοποίησε ένας από τους πιο εξέχοντες εξόριστους επιχειρηματίες της χώρας.

    «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των επενδύσεων πουθενά, αλλά το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χτίσει επιδεικτικά ένα παράνομο και παράνομο κράτος», δήλωσε στο POLITICO ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.«Η απόσυρση των περιουσιακών στοιχείων θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Και στις 24 Φεβρουαρίου 2022 θα έπρεπε σίγουρα να είχε ληφθεί η απόφαση», είπε.

    ***

    Το Economist εκνευρίζει το καθεστώς Ερντογάν

    Το βασικό θέμα του περιοδικού Economist το οποίο αφορά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απέσυρε άρθρο του το οποίο είχε υποβάλει προς δημοσίευση στο περιοδικό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    “Γιατί επιχειρείτε να αναμιχθείτε στην εσωτερική πολιτική ζωή μιας χώρας;”, δήλωσε σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu ο κ. Τσαβούσογλου την Πέμπτη. “Αποφασίζουν για λογαριασμό του τουρκικού λαού ή επιχειρούν να ταλαντεύσουν ένα έθνος”.

    Στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του, ο Economist αναφέρει ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι οι πιο σημαντικές στον κόσμο για το 2023. “Εάν η Τουρκία διώξει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αναθαρρήσουν”, αναφέρεται στο κύριο άρθρο.

    ***

    Το σχόλιο της ημέρας

    “Αφού ο Τσίπρας βάλθηκε να γίνει μεγάλος αντιγράφοντας τον Ανδρέα μέχρι σώβρακο, μήπως θα έπρεπε να του εξηγήσει κάποιος ότι ο Ανδρέας μεγαλούργησε ακριβώς επειδή δεν αντέγραψε κανέναν; Ούτε στις ιδέες, ούτε στα συνθήματα, ούτε στην ανάλυση ούτε στην οργάνωση. Κοντολογίς, έφτιαξε δική του πολιτική ο Ανδρέας. Δεν είχε φωτοτυπήσει πολιτική αλλουνού, ούτε καν του πατέρα του που ήδη ήταν δημοκρατικός θρύλος, άρα είχε να μοιάσει ο άνθρωπος. Κι έπειτα, είναι ζήτημα ταμπεραμέντου. Αλλη ποιότητα τα λάχανα κι άλλη τα παραπούλια. (Δημήτρης Ευθυμάκης,  Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή