Οι κυρώσεις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας, οι απειλές Ερντογάν, η ικανοποίηση της Αθήνας και η αντίδραση της Μόσχας

ΗΠΑ Τουρκία κυρώσεις

Oργή στην Άγκυρα, εκνευρισμό στη Μόσχα  και ικανοποίηση στην Αθήνα προκάλεσε η προαναγγελθείσα από την Παρασκευή απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας  για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Η αμερικανική κίνηση έχει τη σημασία της καθώς έρχεται λίγα 24ωρα μετά από την άνευρη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μεταθέσει, ουσιαστικά, κάθε απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων εναντίον της Άγκυρας για το 2021, λόγω και της επικείμενης αλλαγής σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις θα καταφέρουν ένα σημαντικό  πλήγμα στην  Τουρκία, αν και όχι συντριπτικό, τη στιγμή αυτή. Θα στείλουν, ωστόσο, ένα  αρνητικό μήνυμα στις χρηματαγορές για την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η εύθραυστη τουρκική οικονομία, κάτι δύσκολο στη διαχείριση από τον  Ερντογάν. 

Δεν είναι τυχαίο ότι  η απόφαση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί την Ουάσιγκτον να σκεφθεί ξανά την απόφαση αυτή και να υπαναχωρήσει από τη διάπραξη ενός λάθους.

Δείτε ακόμη: Κυρώσεις: Τα χειρότερα έρχονται για τον Ερντογάν – Τι περιμένει την Άγκυρα σε 30 ημέρες: Η σκυτάλη στον Μπάιντεν. Γιατί ο Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις. Όλο το παρασκήνιο

Προειδοποίησε μάλιστα και για αντίποινα όπως και όταν τα κρίνει σκόπιμα.

Ικανοποίηση στην Αθήνα 

Η Αθήνα αντέδρασε μία συγκρατημένη δήλωση ικανοποίησης από το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θέλησε να δείξει δημοσίως κυρίως γιατί μοιραία, προκαλεί συγκρίσεις με τη στάση της συμμαχικής Ευρώπης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Ρώσος ΥΠΕΞ: Ένδειξη αλαζονείας οι κυρώσεις κατά Τουρκίας

«Οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είναι παράνομες αποτελούν άλλη μια ένδειξη αλαζονικής στάσης απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταδικάζει την απόφαση και αναφέρει πως «η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχθούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας, με τρόπο που αξίζει σε δύο συμμάχους, και η προσφυγή τους σε μονομερείς κυρώσεις είναι μια πράξη που στερείται λογικής».

Σε τί αφορούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας 

Οι κυρώσεις αφορούν σε απαγόρευση αδειών εξαγωγών, χορήγησης δανείων και πιστώσεων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων αξιωματούχων.

Ειδικότερα, επιβάλλονται πλήρεις κυρώσεις και περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) που είναι αρμόδια για όλο το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας και υπάγεται απευθείας στον κ. Ερντογάν, καθώς επίσης στον αντιπρόεδρό της Φαρούκ Γιγίτ, στον Σερχάτ Τζένκογλου, επικεφαλής του τμήματος Αεροπορικής Άμυνας και Διαστήματος, όπως επίσης στον Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, υπεύθυνο προγραμμάτων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αεροπορικών Αμυντικών Συστημάτων της SSB.

Όπως προβλέπει το σχετικό Τμήμα 231 του CAATSA, πρέπει να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε από τα συνολικά 12 μέτρα που αυτό προβλέπει.

Τα πρώτα 5 από τα συνολικά 12 μέτρα που πρέπει να επιβληθούν 

Σε αυτό το πλαίσιο και από τη στιγμή που η ρωσική εταιρεία ROE περιλαμβάνεται στη Λίστα Καθορισμένων Προσώπων επί των οποίων μπορούν να μπορούν να επιβληθούν τα σχετικά μέτρα, ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, αποφάσισαν τις ακόλουθες 5 πρώτες κυρώσεις:

  • Πρώτον, την απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγών και εγκρίσεων για κάθε αγαθό και τεχνολογίας που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην SSB,
  • Δεύτερον, την απαγόρευση χορήγησης δανείων και πιστώσεων από αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς προς την SSB, ύψους ως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως,
  • Τρίτον, την απαγόρευση βοήθειας από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών για εξαγωγές προς την SSB,
  • Τέταρτον, την απαίτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράσουν αντίθεση σε δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB από διεθνείς χρηματοοικονομικού θεσμούς και,
  • Πέμπτον, την επιβολή πλήρων κυρώσεων παρεμπόδισης και περιορισμών στην έκδοσης θεωρήσεων στα προαναφερθέντα πρόσωπα.

Επιπλέον, το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού (Office of Foreign Assets – OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε την SSB στη σχετική λίστα του, καθώς και τους προαναφερθέντες αξιωματούχους στον κατάλογο όσων προσώπων υπόκεινται σε πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου στις ΗΠΑ, ενώ αμερικανοί υπήκοοι υπόκεινται σε απαγόρευση να προχωρούν σε συναλλαγές με τα πρόσωπα αυτά.

Δείτε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή