Τα 60 εκατ. ευρώ έφτασε το κόστος των συνεδριών υγείας το 2019

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και κατά την περσινή χρονιά το κόστος της ιατρικής εκπαίδευσης  των επαγγελματιών υγείας, από τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία δημοσιοποιούνται στον ΕΟΦ, το 2019 δεκάδες φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων αλλά και άλλων σχετικών με την υγεία κλάδων,  κατέθεσαν στον ΕΟΦ 17.128 αιτήματα συμμετοχών επαγγελματιών σε συνέδρια.

Ο προϋπολογισμός των αιτημάτων αυτών έφτασε στα 60,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο κόστος κάλυψης των εξόδων για την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας σε συνέδρια.

Πιο συγκεκριμένα κατά το 2019 αναφέρθηκαν στον ΕΟΦ, 11.453 αιτήματα εταιρειών για την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας σε συνεδρία στο εσωτερικό. Τα αιτήματα αυτά αφορούσαν στην συμμετοχή 47.165 ατόμων ενώ το συνολικό κόστος δηλαδή ο προϋπολογισμός για την συμμετοχή των επαγγελματιών στα συνέδρια ήταν της τάξης των 39,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης κατά το 2019 υπήρξαν 5.675 αιτήματα εταιρειών για την συμμετοχή 10.452 επαγγελματιών υγείας σε συνέδρια που λάμβαναν χώρα στο εξωτερικό, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την συμμετοχή των εν λόγω ατόμων στα συγκεκριμένα συνεδρία ήταν της τάξης των 28,4 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη νόμου για την υγεία που ψηφίστηκε από τη νέα Κυβέρνηση στη Βουλή πριν λίγους μήνες, «επανήλθε» στον ΕΟΦ η αρμοδιότητα ελέγχου και εγκρίσεων για τα ιατρικά συνέδρια. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του νομοσχεδίου από το 2020 η αρμοδιότητα εξακολουθεί να παραμείνει στον ΕΟΦ «επιστρέφοντας» από το ΚΕΣΥ όπου είχε μεταφερθεί μετά τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης χωρίς βέβαια να ενεργοποιηθεί η διάταξη αυτή.

Όπως αναφέρει ο νέος νόμος στην αιτιολογική έκθεση, υπήρξε έλλειψη τεχνογνωσίας στο ΚΕΣΥ ώστε να αναλάβει τις εγκρίσεις και τους ελέγχους. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Από 31.12.2019 για οποιαδήποτε απόφαση έγκρισης, οργάνωσης, ή χρηματοδότησης συνεδρίων ή σεμιναρίων από φαρμακευτικές βιομηχανίες ή εμπορικές επιχειρήσεις ή μέσω οποιασδήποτε διαφημιστικής ή άλλης επιχείρησης παροχής υπηρεσιών αρμοδιότητας ΕΟΦ επρόκειτο να περιέλθουν στο ΚΕ.Σ.Υ.

Ενόψει της δυσκολίας που ενδεχομένως να προκαλούσε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης, ελλείψει της τεχνογνωσίας του ΚΕ.ΣΥ καταργείται αυτή και οι αρμοδιότητες εξακολουθούν να παραμένουν στον ΕΟΦ».

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κόστη που αναφέραμε αφορούν μόνο τα έξοδα για την ιατρική εκπαίδευση και όχι το συνολικό ποσό που επενδύουν σε συνέδρια οι φαρμακευτικές και το οποίο εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιο των 60 εκατ. ευρώ. Ειδικά στις Ελλάδα οι 1500 επιστημονικές εταιρείες που οργανώνουν συνέδρια χορηγούνται από πολλές εταιρίες για τη διεξαγωγή συνεδρίων, πέρα από τα ποσά που καλύπτουν για τις εγγραφές και τα κόστη διαμονής και σίτισης των συμμετεχόντων επιστημόνων.

Πηγή: Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή