Τα ακίνητα που πέρασαν στα “χέρια τραπεζίτη” θα εκκενώνονται μέσα σε δύο μήνες

Ξεκίνησε η συζήτηση προκειμένου ακίνητα που τελεσίδικα έχουν περάσει μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών στη δικαιοδοσία των τραπεζών να εκκενώνονται υποχρεωτικά εντός περιόδου δύο μηνών.

Πρόκειται για μια διαβούλευση η οποία αφορά διαδικασίες εξπρές εξώσεων ώστε τα ακίνητα να αποδίδονται ελεύθερα στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μπορούν ευκολότερα να αξιοποιηθούν.

Μετά την έναρξη από την κυβέρνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διαπιστώθηκε πως μέσω της σχετικής πλατφόρμας e-auctions.gr προχωρούν σε ημερήσια βάση εκατοντάδες πράξεις, αλλά ελάχιστα ακίνητα έχουν αποδοθεί καταληκτικά προς χρήση στις τράπεζες. Πηγές προσδιορίζουν σε πάνω από 85% το ποσοστό των ακινήτων τα οποία ενώ πέρασαν στην κυριότητα των τραπεζών δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα στα funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία συνδέονται με κόκκινα δάνεια.

Το πολιτικό κόστος είναι προφανές, ενώ τραπεζικές πηγές παραδέχονται μεν τις συζητήσεις, αλλά λένε πως «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη κάτι», «δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο που μας έχει δοθεί», «πρόκειται για σκέψεις» κ.λπ.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της εκκένωσης των ακινήτων δύο μήνες μετά τον πλειστηριασμό έχουν εγείρει θεσμοί και funds, καθώς θεωρείται παράμετρος που μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά ανακτησιμότητας των κόκκινων δανείων.

Επιπλέον αν υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερες τιμές εκποίησης για τις τράπεζες, δεδομένου ότι το 2019 είναι και η χρονιά που θα έχουμε την πρώτη πώληση κόκκινων στεγαστικών δανείων 2 δισ. με την τιτλοποίηση που είναι σε εξέλιξη από τη Εurobank.

[more]

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο ενδέχεται να ενταχθεί στο καθεστώς που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία cluster ακινήτων τα οποία θα βγαίνουν προς αξιοποίηση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ιδέα ενός δίμηνου, πιεστικού διαστήματος για την εκκένωση των ακινήτων από τους δανειολήπτες δεν είναι πρόσφατη.  Η ιδέα αυτή έχει ξανασυζητηθεί προ έτους, όμως η κυβέρνηση επέλεξε να το παρακάμψει,  για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους. Και τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της είναι η συζήτηση να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε οι όποιες αποφάσεις ουσιαστικά να έχουν ευρεία εφαρμογή μετεκλογικά.

Το νέο σχέδιο προβλέπει και επιδότηση κατά ένα μέρος της μηνιαίας δόσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους τραπεζίτες η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να διαθέσει για την επιδότηση των δόσεων κονδύλι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο λέγεται πως έχει ήδη προβλέψει στον Προϋπολογισμό. Οι τραπεζίτες προφανώς και είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς αν τελικά υιοθετηθεί η ρύθμιση αυτομάτως θα σημαίνει ότι τα 200 εκατ. των επιδοτήσεων θα καταλήξουν στα ταμεία τους.

Οι επιδοτήσεις των δόσεων θα δίνονται σε πολίτες και οικογένειες με μικρά εισοδήματα βάσει ορίων τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως. Το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καθιστούν πιο συμφέρουσα για τον δανειολήπτη την εξωδικαστική διευθέτηση του δανείου του.

Σημείο έντονων διεργασιών είναι το κούρεμα του στεγαστικού δανείου. Το σχήμα στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν προβλέπει κούρεμα του δανείου αλλά μόνο για τους δανειολήπτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Δηλαδή αν για μια οικογένεια τεθεί εισοδηματικό όριο στις 20.000-25.000 ευρώ, μόνο όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα έχουν εξαρχής κούρεμα του δανείου. Οι υπόλοιποι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι συνεπείς σε βάθος χρόνου στη συμφωνία με την τράπεζα και να τηρούν τη ρύθμιση ώστε να έχουν ανάλογα σταδιακή μείωση των οφειλών τους.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή