Tα ανεκπλήρωτα μεγαλομανή όνειρα του Ερντογάν καθιστούν την Τουρκία ακόμα πιο επικίνδυνη

Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια

Την περασμένη εβδομάδα, αφού πληροφορήθηκε ότι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε να ανακαλέσει τον πρέσβη του στα ΗΑΕ και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις για αυτήν την «προδοσία» κατά των Παλαιστινίων.

Τα παραπάνω γράφει ο αρθρογράφος Simon A. Waldman στην εφημερίδα του Τέλ Αβίβ Haaretz. Τίτλος του κειμένου: «Tα ανεκπλήρωτα μεγαλομανή όνειρα του Ερντογάν καθιστούν την Τουρκία ακόμα πιο επικίνδυνη». Υπότιτλος: «Αντιμέτωπες με μια αποφασισμένη αντι- τουρκική συμμαχία στη Μεσόγειο και αλλού, και την άσχημη οικονομική κατάσταση, οι μεγαλεπήβολες, πολεμοχαρείς φιλοδοξίες του Ερντογάν. Όμως η Άγκυρα θα επιταχύνει, δεν θα υποχωρήσει».

Ο αρθρογράφος σημειώνει σχετικά:

  • Ο Erdogan έχει βάσιμους λόγους να ενοχληθεί από τη συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ, όμως αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την ανησυχία του για τα παλαιστινιακά δικαιώματα, αλλά μόνο με τις καταρρέουσες φιλοδοξίες της Τουρκίας για περιφερειακή ηγεμονία.

Ο Πρόεδρος Erdogan και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η θέση της Τουρκίας είναι να καταστεί παγκόσμια δύναμη. Ο Erdogan, το 2018, είχε υποσχεθεί στους ένθερμους υποστηριχτές του ότι οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν στη μετατροπή της Τουρκίας σε υπερδύναμη.

Φέτος, σε ομιλία για την παγκόσμια κρίση που επέφερε η πανδημία του COVID-19, ο Erdogan ανέφερε ότι η ευημερία της Δύσης “που βασίζεται στο αίμα, τα δάκρυα, τον πόνο και την εκμετάλλευση του υπόλοιπου κόσμου” τελειώνει. Ομοίως, τον περασμένο μήνα ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Suleyman Soylu, δήλωσε ότι η Τουρκία σύντομα θα γίνει το κέντρο έλξης του κόσμου.

Ο αναθεωριτισμός του Ερντογάν

Αυτού του είδους οι δηλώσεις συνδυάζονται και με πράξεις. Το 2017, ο Ερντογάν ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, η οποία οριοθετεί τα σύνορα της χώρας του, επιθυμώντας εδαφικές διορθώσεις με την Ελλάδα. Το 2019, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Βόρεια Συρία είναι στην πραγματικότητα μέρος «της τουρκικής πατρίδας» και ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σύμφωνο του 1920, τα εν λόγω εδάφη τα διεκδίκησαν οι τουρκικές εθνικιστικές δυνάμεις στον πόλεμο της ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα.

Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετές στρατιωτικές παρεμβάσεις, η Τουρκία, μαζί με τον αντιπρόσωπό της, τον Συριακό Εθνικό Στρατό, ελέγχουν σημαντικά τμήματα της βόρειας Συρίας, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι διοικούν μια περιοχή όπως μια αποικία, διακινούνται τουρκικά προϊόντα, παρέχονται υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και στις εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα.

  • Ομοίως, η Τουρκία ασκεί τεράστια επιρροή στην περιοχή κουρδικού Ιράκ, συνεχίζει να στέλνει δεκάδες χιλιάδες στρατού στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ προσπαθεί να καταστρέψει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Επίσης, στη Μεσόγειο, η Τουρκία αμφισβητεί τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Ελλάδας (ΑΟΖ) και στις αρχές του τρέχοντος μήνα, έφτασε στο σημείο να στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν ερευνητικό σκάφος, προκειμένου να διεξάγει έρευνες σε οικονομικά ύδατα που η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι της ανήκουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε μια αυθαίρετη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβύης), η οποία υφίσταται μόνο διότι την ενισχύει [η Τουρκία] με στρατιωτική βοήθεια και Σύριους τζιχαντιστές μισθοφόρους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ και τη Σομαλία, και ενδεχομένως θα αποκτήσει μία στο Σουδάν, στο νησί Suakin, από την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής, όπου η Άγκυρα, μαζί με το Κατάρ, ανταγωνίζονται για την επιρροή ενάντια στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Καμία δημοσίευση για προβολή