Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει πολύ καλές αποδόσεις φέτος, όπως σημειώνει η UBS, ωστόσο εξακολουθούν να είναι ευάλωτα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Η ανάλυση της UBS, αναφέρει πως το μεγάλο cash buffer παρέχει βραχυπρόθεσμη ασφάλεια γύρω από την Ελλάδα. Τα συνολικά 24,1 δισ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενα σε μεγάλο βαθμό από την τελική δόση ύψους 15 δισ. ευρώ από τον ESM.

Η συνολική χρηματοδότηση από τον ΕSM και τον προκάτοχό του, το EFSF, από το 2010 ανέρχεται σε 204 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν μακροχρόνια διάρκεια και χαμηλά επιτόκια. Ο ESM υποθέτει ότι τα δάνειά του εξοικονομούν στην Ελλάδα 12 δισ. ευρώ από πλευράς κόστους τόκων κάθε χρόνο σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων. Καθώς άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στο ΔΝΤ, το συνολικό ποσό των δανείων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ανήλθε σε 282,6 δισ. ευρώ από το τέλος Μαρτίου 2019. Σε σύγκριση με αυτό, τα υπόλοιπα 75 δισ. ευρώ υπό μορφή ομολόγων είναι σχετικά μικρό ποσό. Περιλαμβάνουν 15,3 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμα έντοκα και 59,7 δισ. ευρώ σε ομόλογα, εκ των οποίων 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να καταβληθούν στην ΕΚΤ.

Στα τέλη Μαρτίου του 2019, συμπεριλαμβανομένων όλων των νέων εκδόσεων ομολόγων φέτος, η Ελλάδα έχει cash deposit ύψους 22,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα λάβει περίπου 1 δισ. ευρώ από SMPs και τα ANFAs.

[more]

Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης αφορούν κυρίως τις πληρωμές τόκων και τις λήξεις ομολόγων προς την ΕΚΤ, σημειώνει η UBS. Τα δημοσιονομικά στοιχεία του περασμένου έτους υποδηλώνουν ετήσιο κόστος τόκων 6,2 δισ. ευρώ για το χρέος ύψους 340 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν μέσο επιτόκιο μόλις 1,8%. Τα εκκρεμή ομόλογα φέρουν μέσο σταθμικό τόκο 4,2% και το κόστος των δανείων του ΔΝΤ ξεπερνά το 5%. Για να αντιμετωπίσει το τελευταίο, η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα την άδεια να αποπληρώσει συνολικά 3,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ που οφείλονται φέτος και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση είπε ότι αυτό θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ σε έξοδα τόκων.

Η UBS υπολογίζει πως μόνο η εξυπηρέτηση των ομολόγων και η αποπληρωμή ορισμένων δανείων του ΔΝΤ νωρίτερα θα φτάσουν τα 11,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μειώνοντας σε μισό τη ρευστότητα που διαθέτει η χώρα. Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το επόμενο έτος για την πληρωμή του χρέους της χώρας θα είναι μόνο 3,4 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από 6 δισ. ευρώ το 2021. Μέχρι τότε, το cash buffer θα έχει θεωρητικά εξαντληθεί, εκτός εάν η Ελλάδα εκδώσει περαιτέρω ομόλογα ή / και επιτυγχάνει σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Εάν η Ελλάδα εκδίδει νέα ομόλογα ετησίως ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να διατηρήσει το ταμειακό της απόθεμα σε πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Ενώ η χρηματοδοτική θέση της χώρας παρέχει εγγύηση στους ομολογιούχους και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει, ωστόσο σε περίπτωση νέας οικονομικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας η Ελλάδα μπορεί να τεθεί εκ νέου εκτός αγορών και έτσι το cash buffer μπορεί να εξαντληθεί μέχρι το 2021.

Σε περίπτωση μέτριας ύφεσης, το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς ομολόγων πιθανότατα θα αυξηθεί λόγω των αυξημένων risk premiums. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες με χαμηλότερη αξιολόγηση, το κόστος χρηματοδότησης για την Ελλάδα πιθανότατα θα μειωθεί σε περίπτωση ενός σεναρίου σοβαρής ύφεσης. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές θα αναγκαστεί  να λάβει ένα τέταρτο πακέτο στήριξης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕSM.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή