Τα ΕΛΤΑ αντιμέτωπα με τη στάση πληρωμών - Ραγδαία επιδείνωση των ζημιών

Tα ΕΛΤΑ «βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μη διαχειρίσιμο ταμειακό έλλειμμα», αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ του capital.gr (Του Δημήτρη Δελεβέγκου).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας αυτόν τον μήνα των περίπου 6 χιλιάδων υπαλλήλων τους, συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, στηρίζεται στην είσπραξη περίπου 15 εκατ. ευρώ, από την «καθολική υπηρεσία» (η υποχρέωση για αποστολή και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αλληλογραφίας)

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης σε έκθεση της  Διεύθυνσης Οικονομικών των ΕΛΤΑ, που τοποθετούσε σε μηνιαία βάση το έλλειμμα σε 4 εκατ. ευρώ. Πλέον, το μέγεθος αυτό, σύμφωνα με την έκθεση αναδιάρθρωσης της «PriceWaterhooseCoopers», τοποθετείται σε 7 εκατ. ευρώ ή σε 86 εκατ. ευρώ για το 2019.

Στα αρνητικά ταμειακά διαθέσιμα για καθημερινές ανάγκες (working capital) προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες να είναι προς ασφαλιστικά ταμεία (21 εκατ.) και ΟΤΑ-ΕΡΤ (5,9 εκατ.), σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Ως εκ τούτου, το συνολικό ταμειακό έλλειμμα (86+32,5) ανέρχεται για φέτος σε 118,5 εκατ. ευρώ.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ΕΛΤΑ ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ ή σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση, γίνεται κατανοητό γιατί η εταιρεία δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τους μισθούς. Σήμερα θα πρέπει να καταβάλει περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Κατά το σχέδιο «σωτηρίας» των ΕΛΤΑ, εάν δεν υπάρξει καμία παρέμβαση, η σωρευτική λειτουργική ζημιά (EBITDA) το διάστημα 2019-2021 θα ανέλθει από 181 έως 202 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το αρνητικό ebitda, που υπολογίζεται σε -35,5 εκατ. ευρώ για το 2018, εκτοξεύεται σε -67 εκατ. για το 2021, εάν δεν ληφθούν μέτρα. Αντίστοιχα, με την παραδοχή ότι η εταιρεία θα εισπράξει την τριετία 45 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία, τότε σωρευτικά το ταμειακό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το διάστημα 2019-2021 σε περίπου 233 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ