Τα F-35 «στοιχειώνουν» τον Ερντογάν, καθώς η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα

Ακόμα και τα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35, από το πρόγραμμα ανάπτυξης των οποίων αποβλήθηκε το 2019 η Τουρκία, επιστρατεύονται στον προεκλογικό αγώνα της γείτονος χώρας, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα F-35 και οι S-400

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία, παρότι ήταν partner στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter (JSF), κατασκευάζοντας, μάλιστα, και εξαρτήματα για τα stealth μαχητικά F-35, το 2019 αποβλήθηκε από αυτό και «πάγωσε» η παραγγελία της για 200 από τα μαχητικά, ενώ επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400, το οποία θεωρείται ασύμβατο με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει και η ανησυχία ότι μπορεί να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα των stealth μαχητικών.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ΗΠΑ και Τουρκία έχουν εμπλακεί σε μια διελκυστίνδα, με την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίζει ότι όσο υπάρχει το σύστημα S-400, δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, και την Άγκυρα να ζητά αποζημίωση για τα χρήματα που είχε επενδύσει στο JSF, αλλά και να αναζητά τρόπους να μπορέσει εντέλει να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά, ώστε να αρχίσει να αντικαθιστά τον στόλο των F-16 που διαθέτει, ο οποίος έχει αρχίσει να γερνά επικίνδυνα, αλλά και να μην μπορεί να συντηρηθεί όπως πρέπει, λόγω των κυρώσεων.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Πριν από τρεις ημέρες, η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας παρουσίασε το προεκλογικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερους από 2.300 στόχους, μεταξύ των οποίων και την επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35. Η αναφορά αυτή έδωσε ευκαιρία στον Ερντογάν να αντεπιτεθεί, κατηγορώντας τα έξι κόμματα που έχουν συμμαχίσει για να ανατρέψουν το καθεστώς του στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και ότι… διευκολύνουν τους στόχους της Ελλάδας (δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να λείπει αναφορά στην Ελλάδα).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, εξαπέλυσε επίθεση στην τουρκική αντιπολίτευση (η συμμαχία αποτελείται από έξι κόμματα), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δείτε την κατάσταση που έχουν βρεθεί στην αντιπολίτευση. Λένε πως θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο όμως έχει όρους υποχωρήσεων από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Ουσιαστικά χαιρετίζουν όσους συστηματικά είναι εχθροί της Τουρκίας. Δηλώνουν πως θα παραιτηθούν από τις προσπάθειες προστασίας των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και έτσι στέλνουν χαιρετίσματα στην Ελλάδα».

Η αλήθεια

Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική: η… πρεμούρα του Ερντογάν να αποκτήσει σύγχρονα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα και οι επιφυλάξεις των ΗΠΑ στο να πουλήσουν στην Τουρκία Patriot, οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο στην απόφαση να πληρώσει συνολικά 2,5 δισ. δολάρια για την αγορά των S-400, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτή η κίνησή του. Έτσι, σήμερα, ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος: από τη μία, αν αποσύρει οριστικά τους S-400 θα χρεωθεί μια πολιτική ήττα και το κόστος αγοράς του συστήματος και αν επιμείνει, θα δώσει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να τον κατηγορεί για το θέμα.

Επίσης, η αναφορά στην Ελλάδα στοχεύει απλώς στο θυμικό των ψηφοφόρων, καθώς οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ουάσινγκτον για τα F-35 είναι ανεξάρτητες από τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και περισσότερο αφορούν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για περαιτέρω ενίσχυση της νοτιοανατολικής του πτέρυγας με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας και αυξημένης προστιθέμενης αξίας για την άμυνα της συμμαχίας, ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες δεν αφορούν στον Ερντογάν, ο οποίος δίνει «μάχη ζωής και θανάτου» για την επανεκλογή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή