Τα γερμανικά MME εξηγούν το swap θωρακισμένων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ζήτημα της… ανταλλαγής γερμανικών με ανατολικογερμανικής κατασκευής θωρακισμένα οχήματα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ώστε τα δεύτερα να ενισχύσουν την Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα θα προμηθεύσει τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα θα λάβει σύγχρονα τεθωρακισμένα Marder από τη Γερμανία. Με αυτό το τρόπο η Αθήνα ελπίζει σε μεγαλύτερη στήριξη του Βερολίνου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις», γράφει η ιστοσελίδα του Spiegel με τίτλο «Γιατί η Αθήνα υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου».

Ερώτημα το κόστος

H ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού παρατηρεί: «Τον Απρίλιο η Ελλάδα ισχυρίζονταν ότι εκτός από σχετικά μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων και κατασχεμένα καλάσνικοφ δεν θα σταλεί επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ουάσιγκτον και Βερολίνο άσκησαν ωστόσο πιέσεις στην Αθήνα να κάνει περισσότερα. Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην ΕΕ».

Μένει το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με καθυστέρηση τη συμφωνία με τη Γερμανία σημειώνει το περιοδικό και υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δαπανά δυσανάλογα πολλά χρήματα για την άμυνα. Περίπου το 3,6% του ΑΕΠ, την στιγμή που εξακολουθεί να έχει τεράστιο χρέος. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός αυξάνεται σημαντικά.

Οι πολίτες διερωτώνται: πόσο θα κοστίσουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα; Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ένα υψηλό τίμημα και προβλέπουν ισχυρότερες διασυνδέσεις με την γερμανική αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει την αγορά αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belh@rra και δρομολογεί τώρα την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-35.

Ανησυχία για τους εξοπλισμούς

Εύλογα πολλοί Έλληνες ανησυχούν για τις εν λόγω αγορές. Και δεν είναι μόνο οι φόβοι για δωροδοκίες σε πολιτικούς, αλλά και η ανησυχία ότι οι αγορές οπλικών συστημάτων ενδέχεται να γίνουν κυρίως για πολιτικούς και όχι για στρατιωτικούς λόγους. Σε πολλούς Έλληνες δεν θα αρέσει η νέα συμφωνία με τη Γερμανία.

“Άλλο είναι να υποστηρίζεις την Ουκρανία και άλλο να διακόπτεις τους δεσμούς με τη Ρωσία και να αντιμετωπίζεις το ενδεχόμενο αντιποίνων”, λέει η Αθηνά Νικολοπούλου, υπάλληλος σε κατάστημα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας. “Δεν νομίζετε ότι οι Ρώσοι θα κλείσουν τη στρόφιγγα ή θα μας βομβαρδίσουν;” ρωτά».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι δημοσκόπηση του Μαρτίου δείχνει ότι, περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να στείλει αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη ενδέχεται να της στοιχίσει ακριβά στις κάλπες. Κυκλοφορούν πολλά σενάρια ότι οι ελληνικές εκλογές θα γίνουν πρόωρα και μάλιστα ήδη το φθινόπωρο».

«Ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί»

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια του briefing, τόνισε πως «ό,τι είναι να πάει Ουκρανία, πρώτα θα αντικατασταθεί», υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής και τους εταίρους και συμμάχους.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο,τιδήποτε δοθεί στην Ουκρανία θα είναι είτε υλικό που δεν χρησίμευε, είτε εάν το αξιοποιούσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντικατασταθεί με νέο και πιο σύγχρονο. Υπογράμμισε δε ότι αυτό θα συμβεί και με τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα, ώστε να υπάρξει καμία επιχειρησιακή απώλεια στις Ένοπλες Δυνάμεις και για την άμυνα της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή