Τα καλά, και τα δύσκολα, νέα για την Ελλάδα από το Eurogroup: Τι θα ισχύει για το έλλειμμα και το χρέος μετά την πανδημία

Eurogroup: μείωση των μέτρων στήριξης και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Τα καλά νέα από την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι πως επιβεβαιώθηκε η διατήρηση και για το 2021 της ρήτρας διαφυγής και της δημοσιονομικής ευελιξίας. Τα δύσκολα νέα είναι πως διατηρείται και η δέσμευση των κρατών-μελών, ακόμη και των υπερχρεωμένων, στην βιωσιμότητα του χρέους.

Πρακτικά, για την Ελλάδα το πρώτο σκέλος σημαίνει ότι αποδεσμεύεται και τον επόμενο χρόνο όχι μόνον από την υποχρέωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και από την πάγια και γενική απαίτηση του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα μικρότερο του 3%. Κοινώς, η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να κυνηγήσει ούτε το 2021 πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπει η μεταμνημονιακή συμφωνία – αντιθέτως, μπορεί να εμφανίσει ελεγχόμενο έλλειμμα.

Δείτε ακόμη: Σφίγγει ο κλοιός” για τον Ερντογάν: Μήνυμα δυσαρέσκειας και από τη Μέρκελ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Διατηρείται η δέσμευση για βιώσιμο χρέος

Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο του χρέους, το Eurogoup δίνει μεν το «πράσινο φως» για επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές για τον επόμενο χρόνο, τονίζει όμως ότι ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες οι δαπάνες προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα πρέπει να είναι λελογισμένες προκειμένου να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους.

«Το Eurogroup», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών, «σημειώνει την εκτίμηση της Κομισιόν ότι για κράτη μέλη που είχαν ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και υψηλές προκλήσεις βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα πριν από την πανδημία COVID-19, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι, όταν λαμβάνονται υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα, η δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα διατηρείται».

Με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεταινα φθάσει στο 208,1% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει στο 199,1% του ΑΕΠ το 2021. Παρά αυτό το υψηλό επίπεδο, το ίδιο το ΔΝΤ επιβεβαιώνει την βιωσιμότητά του σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς η αύξηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας «μετριάζεται» από το επαρκές ταμειακό «μαξιλάρι», καθώς και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΤτΕ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκθεσή της για την νομισματική πολιτική, στην οποία αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος, παρά την αύξηση του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει βιώσιμο τουλάχιστον έως το 2030.

Η βιωσιμότητα διασφαλίζεται  λόγω της σύνθεσης του χρέους που αποτελείται κατά 81% από δάνεια του επίσημου τομέα, αλλά και της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές τελούν υπό την αίρεση της διάρκειας και της έντασης της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων. Οι επιπτώσεις αυτές, και τα επακόλουθα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία μόνιμη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους, όπως σημειώνει η Τράπεζας της Ελλάδας.

Η απειλή μιας παρατεταμένης κρίσης

Το δε ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πανδημία προκαλεί μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, με τους καθοδικούς κινδύνους να αποτυπώνονται σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Οι κύριοι προκλήσεις εγείρονται από τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης πανδημίας, η οποία θα εκτροχιάσει κάθε προσδοκία ανάκαμψης του τουρισμού, καθώς και από τη σημαντική επιδείνωση των τραπεζικών ισολογισμών» τονίζεται στην έκθεση του Ταμείου, η οποία προειδοποιεί ότι σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο θα υπάρξει και ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τούτων δοθέντων, η προειδοποίηση του χθεσινού Eurogroup συνοψίζεται στο ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που παίρνουν ειδικά οι υπερχρεωμένες χώρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού δεν θα πρέπει να είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα πρέπει να έχουν ως μέτρο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών.

Προσώρας, αυτό το μέτρο δείχνει πως μπορεί να τηρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Οι προκλήσεις όμως θα ενταθούν στην περίπτωση είτε μεγάλης παράτασης της υγειονομικής κρίσης, είτε βαθύτερης και πιο οξείας ύφεσης από αυτή που υπολογίζεται σήμερα – περίπτωση, στην οποία θα απαιτηθούν ακόμη πιο δραστικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Δείτε ακόμη

Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Foreign Policy: «Ηρθε ο καιρός οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Τουρκία – «Ο Μπάιντεν δεν έχει περιθώρια ηθικού συμβιβασμού με τον Ερντογάν»

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή