Τα “κλαδιά” τραυματίζουν την κυβέρνηση: Συναγερμός στο Μαξίμου από τη “χιονοστιβάδα” παραπόνων στην αντιμετώπιση της “Μήδειας”. Επισπεύδεται η λήψη πρωτοβουλιών

Μήδεια κυβέρνηση

Επισπεύδει η κυβέρνηση τη λήψη πρωτοβουλιών για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας, αρχής γενομένης από το κεντρικό κράτος, καθώς η γενικευμένη δυσαρέσκεια από την  αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να αποκαταστήσει γρήγορα τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η έντονη χιονοθύελλα με το πέρασμα της «Μήδειας», ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, έχει χτυπήσει “συναγερμό” στην κυβερνητική παράταξη.

Μάλιστα, κοινή διαπίστωση στην κυβερνητική παράταξη είναι ότι το ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων, δημοτικών αρχόντων και ΔΕΔΗΕ, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οργή στην κοινωνία και όχι μόνο στους πολίτες που για 24ωρα έμειναν χωρίς ρεύμα και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς νερό.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση 

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπως φάνηκε από την πρόσφατη τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ  έχει δώσει εντολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, αυτές τις ημέρες,να  επιταχύνουν τις διαδικασίες για το νέο νομοθέτημα το οποίο στην ουσία θα αφορά τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και του «Καλλικράτη.

Ενδεικτικό του παραλογισμού που υπάρχει σήμερα είναι το εξής :

  • Σήμερα για τα δένδρα εντός σχεδίου πόλεως είναι υπεύθυνη η Αυτοδιοίκηση, για τα εκτός σχεδίου το Δασαρχείο και για τα κλαδιά που απέχουν ενάμισι μέτρο από τα καλώδια της ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ.

Eπίσης, για τις αρμοδιότητες της πολυεπίπεδης περιφερειακής διακυβέρνησης η συζήτηση διαρκεί ολόκληρη τη μεταπολίτευση και κάθε φορά που συμβαίνει ένα δεινό, επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο νομοσχέδο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το καλοκαίρι στη Βουλή, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί επίπονη διαβούλευση.

Εάν χρειαστεί θα έρθουν νωρίτερα τροπολογίες ώστε το Καλοκαίρι με τις φωτιές να μην επαναληφθεί ένα νέο πινγκ πονγκ.

Η περίπτωση του  ΔΕΔΔΗΕ

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κακοκαιρία αυτή ανέδειξε χρόνια προβλήματα στα κρίσιμα δίκτυα υποδομής και επισήμανε ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%.

«Υπήρξε μια τεράστια καταστροφή, ξέρουμε όλοι ότι το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι παλαιωμένο, έχουν δέκα χρόνια να γίνουν κανονικές επενδύσεις» δήλωσε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα στα «Παραπολιτικά 90,1». «Οι επενδύσεις μειώνονται σταθερά από το 2009 και μετά» συνέχισε. «Την τελευταία δεκαετία υπήρχε επενδυτικό κενό 460 εκατομμύριων ευρώ. Το 2020 έγιναν επενδύσεις 170 και πλέον εκατ. ευρώ και το 2021 θα είναι της τάξης των 300 εκατομ. ευρώ».

Η κ.Δήμτσα δήλωσε ότι έχουν δρομολογηθεί 664 προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ για το 2021 ούτως ώστε να ενισχυθεί το τεχνικό κομμάτι. «Αυτό που επείγει είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου δηλαδή έξυπνοι μετρητές, ψηφιακά δίκτυα» τόνισε διότι θα επιταχύνεται έτσι ο εντοπισμός της βλάβης. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιταχυνθεί.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η υπογειοποίηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωράει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην κεντρική προεκλογική δέσμευση που αφορά την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος.

«Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας» τόνισε.

«Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εσωτερικών στο κοινοβούλιο.»

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα διεκδικήσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Κάποιες από αυτές αφορούν την υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια.

Ο αν.υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που έχει την ευθύνη για το Εθνικό Σχέδιο το οποίο κατατίθεται μέσα στο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι πιθανόν τα κονδύλια που αφορούν την υπογειοποίηση να αυξηθούν μετά την τελευταία κακοκαιρία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή