Τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι "δική μας υπόθεση" δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση σε σχέση με την Μεσόγειο και το Αιγαίο γενικότερα.

Με σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έκανε σαφές ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές που εντάσσονται κατά κύριο λόγο στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι στόχος προς εκμετάλλευση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πολιτικός τόνισε ότι «η Τουρκία και η λεγόμενη ‘Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στο να δημιουργηθούν τετελεσμένα για οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο δεν έχουμε εγκρίνει και δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ένα σύστημα στο οποίο δεν θα έχουν μερίδιο οι τουρκοκύπριοι. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο μέχρι το τέλος» είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Φατίχ Ντονμέζ πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες έχει προγραμματιστεί η πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο και τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου. «Την παρουσία μας στις θάλασσες την ενισχύσαμε περισσότερο με το Μπαρμπαρός, το Ορούτς Ρέις και το Φατίχ», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Εμείς πάντοτε λέγαμε ότι εάν υπάρχει πετρέλαιο θα το βρούμε. Θα κάνουμε περισσότερες έρευνες και γεωτρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κάναμε σημαντικά βήματα για την έρευνα υδρογονανθράκων και την αύξηση της παραγωγής τους».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ