«Τα μάζεψε» ο Πούτιν, ζήτησε συγγνώμη από το Ισραήλ για τις άκρως προσβλητικές δηλώσεις του Λαβρόφ

Σε κίνηση καταλαγής έναντι του Ισραήλ, το οποίο βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση από δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, επιχειρώντας να διατηρήσει τις καλές σχέσεις Μόσχας και Ιερουσαλήμ.

Επικοινωνία Πούτιν-Μπένετ

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη την κατάσταση στην Ουκρανία και τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στις χώρες τους που σηματοδοτούν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του για τον Χίτλερ. Σε δηλώσεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα». Ο Μπένετ αποδέχτηκε τη συγγνώμη του.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Η κίνηση Πούτιν δεν είναι τυχαία, καθώς το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που παραμένουν σχετικά «ουδέτερες», όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρείται ότι μπορούν να παίξουν μείζονα ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, αφού η Ιερουσαλήμ έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Άλλωστε, πριν από μερικές εβδομάδες ο Μπένετ επισκέφθηκε τη ρωσική πρωτεύουσα και είχε επαφές τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο, όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μάλιστα, ουκρανικές πηγές είχαν αναφέρει ότι ο Μπένετ είχε προτείνει στον Ζελένσκι να δεθχεί τις προτάσεις Πούτιν για το τέλος του πολέμου, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

«Πυροσβεστική» συγγνώμη

Αν και οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν την κίνηση, η Ουάσινγκτον δεν θα έβλεπε με κακό μάτι μια χώρα όπως το Ισραήλ -στενή σύμμαχος της Δύσης- να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου για την λήξη της αιματοχυσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, με τους «φίλους» να λιγοστεύουν επικίνδυνα, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το περιθώριο να διαρρήξει τις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ, κάτι που υπήρξε άμεσος κίνδυνος να γίνει μετά τις «εμπρηστικές» δηλώσεις Λαβρόφ και την οργισμένη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ και κυβερνητικού εταίρου του Μπένετ, Γιάιρ Λαπίντ. Εξ ου και η πυροσβεστική «συγγνώμη» της Μόσχας κρίθηκε απαραίτητη.

Συζήτηση για Ουκρανία

Κατά τα λοιπά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανθρωπιστικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, που πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Ο Πούτιν τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να παράσχει ασφαλή διέλευση για την έξοδο των αμάχων, αλλά πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι περίπου το 40% των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που βασανίστηκαν σε γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκοτώθηκαν από τους Ναζί ήταν πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης και μετέφερε τις ευχές του για υγεία και ευημερία στους βετεράνους που ζουν στο Ισραήλ. Ο Μπένετ, με τη σειρά του, σημείωσε την αποφασιστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού στη νίκη επί του ναζισμού, και, κατά τα φαινόμενα, η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών βαίνει προς αποκλιμάκωση.

Καμία δημοσίευση για προβολή