Mέτρα για τα μάτια των ψηφοφόρων τρέχει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας

Αγώνας δρόμου για το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα που πιστεύει ότι θα προσελκύσουν ψηφοφόρους, ενώ αντίθετα καθυστερεί τεχνηέντως την εφαρμογή όσων θεωρεί ότι θα έχουν αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η ρύθμιση των 120 δόσεων, το επίδομα στέγασης και οι συντάξεις χηρείας, ενώ στη δεύτερη η ανάρτηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών στο Δημόσιο, καθώς και η λήψη πολιτικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών που, όπως όλα δείχνουν, θα σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση.

1. Ανάρτηση ενημερωτικών για τις προσωπικές διαφορές: Από 1/1/2019 οι συντάξεις που διασώθηκαν από τις περικοπές διατηρούν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία προέκυψε από τον επανυπολογισμό περίπου 1 εκατομμυρίου συντάξεων. Τα εισοδήματα αυτών των συνταξιούχων θα μείνουν παγωμένα για αρκετά χρόνια, σίγουρα πάνω από πενταετία, μέχρι οι νέες συντάξεις με τις ετήσιες αυξήσεις να φτάσουν στο ίδιο ύψος.

Ο επανυπολογισμός ολοκληρώθηκε σε πολλές περιπτώσεις με τη χρήση φόρμουλας εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων κυρίως στις παλιές συντάξεις και στους ασφαλισμένους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο πρώην ΝΑΤ από τις 50.000 συντάξεις που επανυπολογίστηκαν βρέθηκαν στοιχεία μόνο για τις 20.000. Το υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι το αργότερο τον Μάρτιο θα αναρτήσει τα ενημερωτικά  των συντάξεων στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά. Στελέχη του φορέα παραδέχονται εκ των προτέρων ότι ενδεχομένως να εντοπιστούν λάθη τα οποία στη συνέχεια θα διορθωθούν.

Εκτός από το αλαλούμ που αναμένεται να προκληθεί εξαιτίας των λαθών, το υπουργείο Εργασίας προβληματίζεται και για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η εμφάνιση της προσωπικής διαφοράς η οποία θα επικρέμαται εσαεί ως απειλή μείωσης των συντάξεων.

[more]

2. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Από πέρυσι υπάρχει το ζήτημα των αλλαγών στο καθεστώς των βαρέων στο Δημόσιο με βάση το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων. Οι αλλαγές θα αφορούσαν περίπου 70.000 εργαζομένους οι οποίοι θα έχαναν επιδόματα ύψους έως 150 ευρώ. Οι αλλαγές μετατίθενται για 6 μήνες μετά.

3. Αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων: Μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν οι επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές των συντάξεων. Κρύβουν την αλήθεια από τους δανειστές προσδοκώντας οι αποφάσεις να δημοσιοποιηθούν μετά τις εκλογές, με δεδομένο ότι το κόστος των επιστροφών είναι απαγορευτικό (έως 4,5 δισ. ευρώ) γι’ αυτή, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση.

4. Συντάξεις χηρείας: Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει υποσχεθεί ότι  θα θεραπεύσει τη σκληρή αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο νόμος Κατρούγκαλου στις/στους χήρες/ους που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Ειδικότερα, προβλέπεται διακοπή της συνταξιοδότησής τους μετά την τριετία και επαναχορήγησή της στην ηλικία των 67 ετών.

Η επίμαχη τριετία συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019, γι’ αυτό και το υπουργείο βιάζεται μελετώντας την αναβολή του μέτρου μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ Μαίρης Λαμπαδίτη)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή