Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ : Αυτοδυναμία και σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή. Ο σχεδιασμός για την οικονομία, την παιδεία, τα εθνικά

Την ανάδειξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ ως σημείο εκκίνησης της μακράς και δύσκολης προεκλογικής μάχης της ΝΔ κατά την κατάκτηση του στόχου της αυτοδυναμίας, επιδίωξε χθες ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο κλείσιμο της τριήμερης κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά συνιστά αλλαγή γραμμής, καθώς πολύ πρόσφατα μάλιστα, είχε δείξει προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις δεύτερες κάλπες, προεξοφλώντας ότι η λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία.

 

Και αν εξαιρέσει κανείς την έντονα επικριτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όλοι οι ομιλητές συντάχθηκαν πλήρως με τις θέσεις και τις κατευθύνσεις του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ στήριξαν στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική.

Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι η γαλάζια παράταξη είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές σε 12 μήνες από τώρα «κόντρα στις δυνάμεις του λαϊκισμού». Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε στελέχη του κόμματος ότι ο στόχος είναι η αυτοδυναμία και θα πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής.

«Οι κομματικοί εκβιασμοί μπορεί να γίνουν ο κανόνας, και για να αποκλειστεί αυτός ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπιστεί η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική». Όπως είπε η πρώτη κάλπη θα λειτουργήσει ως βατήρας για τη δεύτερη.

Το δίλημμα των εκλογών 

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών στο οποίο φάνηκε να συμφωνούν όλοι οι ομιλητές και συνοψίζεται στην πολιτική σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με την πρωτιά και την αυτοδυναμία της ΝΔ.

«Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ!», είπε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως στο σταυροδρόμι που θα βρεθούμε για τις εκλογές, πρέπει να δούμε πως θα είμαστε πλειοψηφία.

Έδειξε τον αντίπαλο

Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη έγινε σαφές ότι ο αντίπαλος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε την περίοδο της πανδημίας από υγειονομικό σαμποτάζ, ανέφερε».

«Οι ανέξοδες υποσχέσεις σε ένα δύσκολο κλίμα είναι κάτι διπλά επικίνδυνο. Το ζήσαμε το πληρώσαμε δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε, ποτέ να το ξαναζήσουμε».

«Η χώρα άλλαξε σελίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι», σημείωσε και άσκησε κριτική στον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εξαντλείται σε πολιτική του τύπου «ούτε φρεγάτες ούτε γραβάτες».

Απέναντι σε αυτήν την τακτική, εμείς έχουμε να δείξουμε τα χειροπιαστά αποτελέσματα και το ήθος της παράταξής μας, είπε.

Ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών 

  • Η έξοδος της χώρας μας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι, «για να κλείσει επιτέλους αυτό το τραυματικό κεφάλαιο το οποίο άνοιξε πριν από μία δεκαετία»,
  • η είσοδος στη συνέχεια «στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε το πρόγραμμά μας»,
  • η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ έτσι ώστε να «ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα, την τόσο σημαντική πράσινη μετάβαση» και
  • οι μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται («στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που ήδη θεμελιώσαμε»).

Το στοίχημα της ανανέωσης 

Στο συνέδριο, όπως τονίζουν στο Economico.gr κερδήθηκε το στοίχημα της  ανανέωσης του πυρήνα του κομματικού μηχανισμού, με την εκλογή της νέας πολιτικής επιτροπής, που θα οδηγήσει τη ΝΔ και στις εθνικές εκλογές την επόμενη άνοιξη και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή