Τα μηνύματα των Ελλήνων τραπεζιτών στην JP Morgan – Οι συναντήσεις στην Αθήνα

Τα μηνύματα των Ελλήνων τραπεζιτών στην JP Morgan - Οι συναντήσεις στην Αθήνα

Συναντήσεις με στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεων και βιομηχανίας είχε στην Αθήνα η JP Morgan, όπου εξέλαβε αισιόδοξα μηνύματα, με τις τράπεζες να είναι «άνετες» για την πορεία των δεικτών απόδοσής τους (RοTE), παρά το γεγονός ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) είναι πλέον πιθανότατα πίσω μας. «Προς έκπληξή μας, υπήρχε σχετικά μικρή εστίαση στα NII και στα περιθώρια τους στις συναντήσεις μας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι καταλύτες είναι πλέον καλά κατανοητοί, με την απόδοση της αύξησης των δανείων και τις προοπτικές επιστροφής κεφαλαίου να κυριαρχούν στις συνομιλίες μας», ανέφερε η JP Morgan.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και μόλις 6 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και η Eurobank παραμένει η κορυφαία επιλογή τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως για την Εθνική και τη Eurobank, καθώς και την αναμενόμενη υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2024-2026, η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Ειδικά για τη Eurobank, υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο.
Για την Εθνική Τράπεζα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου, καθώς και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων. Οι επαναγορές μετοχών είναι επίσης στο επίκεντρο, με την τράπεζα να ελπίζει να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια «επιθετική» στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος και μετά.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων ανακάμπτει το 2024

Έπειτα από μια απογοητευτική χρονιά για την αύξηση των δανείων το 2023 –λόγω των υψηλών επιτοκίων και των μεγάλων όγκων εταιρικών αποπληρωμών– παρατηρήθηκε ότι θα υπάρξει ορατή ανάκαμψη φέτος.
Ο εταιρικός τομέας εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, αλλά οι τράπεζες μιλούν όλο και περισσότερο για τη βελτίωση του καταναλωτικού δανεισμού χωρίς ασφάλεια, αν και από πολύ χαμηλή βάση.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να προβλέπουν ετήσια αύξηση 4%-6% των εξυπηρετούμενων δανείων για τα επόμενα χρόνια.
Ενώ αυτό ευθυγραμμίζεται με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, δείχνει ότι οι βελτιώσεις στη διείσδυση δεν είναι ακόμη εμφανείς, κυρίως λόγω της στασιμότητας των στεγαστικών δανείων, με ετήσιες εκταμιεύσεις 1-1,2 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 10% των επιπέδων πριν από την κρίση.
Οι τράπεζες αναφέρουν την έλλειψη προσιτών, σύγχρονων κατοικιών και την αύξηση των τιμών των κατοικιών ως προκλήσεις, παράλληλα με τις δυσκίνητες διαδικασίες δανεισμού.
Οι πρώιμες προσπάθειες για την ενίσχυση του στεγαστικού δανεισμού, όπως το κυβερνητικό πρόγραμμα για αγορά κατοικίας από νέους, είναι ελπιδοφόρες, αλλά απαιτούν σημαντική προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον κλάδο.

Καμία δημοσίευση για προβολή