Τα μισά ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα και δεν πληρώνουν τις ιδιωτικές υποχρεώσεις τους

Ο ένας στους δύο έλληνες (το 47,9% του πληθυσμού) αδυνατεί να πληρώσει και καθυστερεί δάνεια, στεγαστικό, ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή πληρωμές πιστωτικής κάρτας, ανακοίνωσε η Eurostat .

Τα στοιχεία αυτά δεν αναφέρονται στις υποχρεώσεις προς το δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ), γεγονός που διαμορφώνει μια πιό δραματική κατάσταση.

Η Ελλάδα καταγράφει αρνητική πρωτιά με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη σε ποσοστό τριπλάσιο από το 2008 όπου μόλις το 5,5% καθυστερούσε δάνεια και ενοίκια.

Αυτά τα στοιχεία  αφορούν στο 2016. Πολύ πιθανόν τα πράγματα να έχουν χειροτερεύσει έκτοτε.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων των νοικοκυριών καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%). Ακολουθούν η  Ισπανία, η Γαλλία (5,2%), η Ουγγαρία (5,1%), η Φινλανδία (4,9%) και η Ιταλία (4,2%).

Τριπλασιασμός σε 10 χρόνια

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τις υποθήκες ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%).

Ένας στους δέκα ευρωπαίους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2016 το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σε καθυστέρηση με την υποθήκη, το μίσθωμα ή άλλες υποχρεώσεις, όπως λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή πληρωμές αγοράς δόσεων, οι οποίες συνήθως πληρώνονται ως μηνιαίες δόσεις.

Με δυό λόγια

Στην Ελλάδα ένας στους δύο χρωστάμε σε τράπεζες και ιδιώτες. Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την ΕΕ όπου ένας στους δέκα διέθετε τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών το 2016.

Καμία δημοσίευση για προβολή