Τα μνημόνια τελειώνουν και η Ελλάδα κινδυνεύει να πέσει από το τηγάνι στη φωτιά

“Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος πανηγυsρισμών για την έξοδο από τα μνημόνια γιατί μπορεί να βγαίνεις από το τηγάνι αλλά πέφτεις στη φωτιά”. Έτσι σχολίασε στο Πρακτορείο Reuters ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάνος Βερέμης την αυριανή σημαδιακή ημέρα του τέλους των μνημονίων.

Τα μνημόνια τελειώνουν

“Η 20ή Αυγούστου μπορεί να σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο το τέλος των προγραμμάτων δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία στέκεται ξανά στα πόδια της. Αντιθέτως, η χώρα δεν βρίσκεται πραγματικά σε καλή κατάσταση”, επισημαίνει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του περίφημου Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Ο κ. Κρητικός παρατηρεί ότι το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής έχει, κατά κύριο λόγο, πολιτική διάσταση και σημασία. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση οργανώνει την επικοινωνιακή της πολιτική στο συμβολισμό ότι η χώρα «δεν θα βρίσκεται στο μέλλον υπό τον ζυγό των δανειστών».

Τι θα μας πεί ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλιώς τα είχε σχεδιάσει κι αλλιώς του βγήκαν. Τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν από τις 23 Ιουλίου και μετά, η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και οι εγκληματικοί χειρισμοί, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της επόμενης μέρας, ορθώνουν εμπόδιο ανυπέρβλητο σε κάθε σκέψη για πανηγυρισμούς που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Έτσι, με τις φιέστες να μένουν στο συρτάρι, ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί σε ένα διάγγελμα, όπου θα  εσστιάσει στη μετάβαση της χώρας “σε μια νέα εποχή”. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί σε πολιτικές γενικότητες: Στην “αλλαγή σελίδας”, σε μια περίοδο “με νέα δεδομένα”, με αναφορές στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών “χωρίς τους στενούς περιορισμούς που επέβαλε το μνημονιακό περιβάλλον”, πολιτικών μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει “το δικό της στίγμα”.

Και θα μείνει εκεί. Γιατί και στον τελευταίο καφενέ της χώρας οι πολίτες γνωρίζουν και συζητούν ότι, δυστυχώς, αύριο δεν επιστρέφουμε στην κανονικότητα και δεν αποκτούμε την οικονομική κυριαρχία μας. Γιατί το νιώθουν στο πετσί τους.

Ιλιγγιώδη τα χρέη
Τα τραύματα παραμένουν. Όλοι μας – άλλος λίγο, άλλος πολύ – σφίγγουμε το ζωνάρι σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας και με τους φόρους να μας στραγγίζουν. Τα ποσά που χρωστάμε εμείς στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και η χώρα στους δανειστές μας είναι ιλιγγιώδη. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος σπάει πλέον το φράγμα των 200 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 113% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 345 δισ. και υπολογίζεται στο 180% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη.

Για να πληρωθεί αυτό το χρέος χρειάζεται να πετύχουμε διαρκή ανάπτυξη μεγαλύτερη του 5%, με καθαρές τράπεζες – τροφοδότες, απαλλαγμένες από τα “κόκκινα δάνεια” και φτηνή  χρηματοδότηση του δημοσίου από τις αγορές, όνειρα καλοκαιρινής νύχτας στις σημερινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Αλλιώς η φορολογία θα συνεχίσει να διαλύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι δημόσιες επενδύσεις θα περικόπτονται διαρκώς για να βγεί ο λογαριασμός, σε ένα φαύλο κύκλο καταστροφής.

“Ισότιμοι”, αλλά όχι τόσο…

Η Ελλάδα μπορεί από αύριο να ξαναβρίσκει θεωρητικά την “ισότιμη” θέση της στην Ευρωζώνη και να αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της. Αλλά, στην ουσία, παραμένει με καχεκτική οικονομία και την “κοκκινισμένη” κοινωνία υποταγμένη στην ανεργία και σε δυσβάσταχτα βάρη.  Και, βέβαια, με σκληρές δημοσιονομικές και “μεταρρυθμιστικές” υποχρεώσεις, την τήρηση των οποίων θα εποπτεύουν –  σε συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης – οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας – που προφανώς τα γνωρίζει όλα αυτά – θα μας μιλήσει αύριο, γενικά και αόριστα, για “μια χώρα που βγαίνει στο ξέφωτο”. Το κύριο μέλημά του δεν θα είναι να μας ενημερώσει για τις συνθήκες της οικονομίας μας και τις ευθύνες της επόμενης μέρας. Όλα δείχνουν ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά, με νέες φανφάρες και μύθους, ένα προδιαγεγραμμένο “ιστορικό ορόσημο” για να ξεκινήσει τη μακρά προεκλογική περίοδο πολιτικής διάσωσής του.

Τώρα, αν έχει συνειδητοποιήσει αυτό που του υπενθυμίζει καθημερινά ο διεθνής σχολιασμός ότι δηλαδή “οι λαϊκίστικες πολιτικές μπορεί να εξασφαλίσουν ορισμένες ψήφους σήμερα αλλά έχουν καταστροφικά αποτελέσματα μετά από μερικά χρόνια και ότι έτσι θα καταλήξουμε και πάλι σε κατάσταση μνημονίων” – είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν αφορά στην πολιτική κουλτούρα του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός των πληβείων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή