Τα νέα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν σε αιφνιδιαστικό κλείσιμο των σχολείων. Οι ανακοινώσεις Κεραμέως. Τέλος στις παρελάσεις βάζει ο πρωθυπουργός

Στην ακύρωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων της 25ης Μαρτίου προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης με τους περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “που είναι το κράτος”! Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει, χθες το απόγευμα, το κλείσιμο όλων των σχολείων και πανεπιστημίων και στη συνέχεια και των φροντιστηρίων και εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, αιφνιδίασε πολλούς.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ωστόσο, ήταν μονόδρομος καθώς  η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, καθώς ετέθησαν σε γνώση της νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά  και στο γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, δεν αποκλείεται το μέτρο που έχει ανακοινωθεί θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.

Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!».

Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα που έχει ο κορονοϊός, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Αργά χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων μετά από τη χθεσινή απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια από σήμερα  και για 14 ημέρες.

Η κυρία Κεραμέως, σε συνέντευξή της (ΕΡΤ,εκπομπή Ολγας Τρέμη) αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά με το κλείσιμο των σχολείων για 14 μέρες και πρόσθεσε ότι θα επαναξιολογηθεί εν ευθέτω χρόνω.

[more]

Σε άλλες δηλώσεις της (ΑΝΤ1), η κυρία Κεραμέως  διαβεβαίωσε  πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος και πως θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές».

Όπως είπε, αρχικά θα αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργηθούν οι περίπατοι, οι οποίοι είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο.

Αναφορικά με τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και τα οποία θα χάσουν περισσότερες ημέρες, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ τόνισε ότι «εφ’ όσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους».

Η υπουργός επανέλαβε ότι οι μαθητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες πρόληψης που ισχύουν για όλους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει πως επειδή τα σχολεία είναι κλειστά θα πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε καφετέριες ή σε πάρτι, και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέσα προσωπικής υγιεινής για την προστασία των ίδιων, των γονέων και των παππούδων τους.

Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.

Νίκη Κεραμέως: Ο κοροναϊός μεταδίδεται και με το σάλιο

Αναφερόμενη στο ζήτημα που απασχόλησε τελευταία την δημόσια συζήτηση, αναφορικά με την θεία κοινωνία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως ο τρόπος εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνει και το σάλιο.

Η υπουργός Παιδείας ωστόσο τόνισε πως «η θεία μετάληψη και οι τρόποι λατρείας αποτελούν ζήτημα ατομικής ευθύνης», ζητώντας ωστόσο από τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις συναθροίσεις στις εκκλησίες.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή