“Τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα. Τελεία!”, λέει τούρκος καθηγητής

Στις λίγες φωνές που τολμούν να επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή του αυτοεξόριστου στον Καναδά πολιτικού επιστήμονα Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, ο οποίος διώκεται στην Τουρκία για υποτιθέμενες σχέσεις του με το δίκτυο Γκιουλέν.

Ο Τσαμάν σήμερα είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Γης του Καναδά και προτού εγκαταλείψει κυνηγημένος τη χώρα του, δίδασκε στις Ακαδημίες Πολέμου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας. Ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά στην ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη www.tr724.com, προκαλώντας αντιδράσεις για τις θέσεις που εκφράζει δημόσια. Υστερα από το πρόσφατο άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά μετά το 1974 και μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου» δέχτηκε κύμα επίθεσης στα social media από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, την κεμαλική αντιπολίτευση κ.ά.
Ο ίδιος σχολίασε στο προσωπικό του προφίλ στα social media: «Με λιντσάρουν α) Τούρκοι εθνικιστές της δεξιάς πτέρυγας («Γκρίζοι Λύκοι»), β) Εθνικιστές της αριστερής πτέρυγας (Kemalist ulusalc), γ) Ισλαμιστές και Ερντογανιστές, δ) Παιδιά του βαθέος κράτους».
Ακολουθούν κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο με την προκλητικότητα της Αγκυρας (Πηγή: protothema.gr):

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται τα σημερινά σύνορα»

Αυτό που δυσκολεύεται να αποδεχθεί η Αγκυρα είναι τα παρόντα σύνορα. Ανάμεσα στα χερσαία, τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, φυσικά και τεχνικά δεν υπάρχει καμία διαφορά. Οπως η προσπάθεια να καταλάβεις μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα ενός άλλου κράτους είναι επεκτατισμός, έτσι και το να μην αποδέχεσαι τα θαλάσσια σύνορα ενός άλλου κράτους και να προσπαθείς χρησιμοποιώντας ισχύ να τα θέσεις υπό τον έλεγχό σου είναι επίσης επεκτατισμός.

Οταν επειδή δεν σε συμφέρει δεν αποδέχεσαι την αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ότι και τα νησιά όπως και τα παράκτια κράτη έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εδάφους για επεκτατισμό. […]

Γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργειακή εξάρτηση είναι απλά ένα όχημα νομιμοποίησης. Αυτό που διακρίνεται είναι ξεκάθαρο! Το αυταρχικό καθεστώς της Αγκυρας, για να καταπνίξει τα θέματα της οικονομίας που βουλιάζει και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθεί φιλοπόλεμες πολιτικές. Μιλάμε για ένα καθεστώς το οποίο για να προστατεύσει την εξουσία του βγάζει πολεμικές κραυγές».

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά»

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Εκτός από την Ιμβρο, την Τένεδο, τα Πριγκιπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψη κουβέντες καφενείου του τύπου «Μα αυτό είναι υπερβολικό!». Εδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες».

«Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου»

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, ας σταθούμε στο πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα. Αυτό έγινε μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία!

  • Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη Στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο.

Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο, ξαφνικά σαν να έπεσαν από τον ουρανό άρχισαν να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως, τα λεγόμενα “θέματα του Αιγαίου” πριν από το 1950 δεν υπήρχαν».

Καμία δημοσίευση για προβολή