Τα οριζόντια μέτρα γίνονται στοχευμένα. Γιατί αλλάζει το μοντέλο στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας – Ποιοι κλάδοι θα παραμείνουν κάτω από την κρατική ομπρέλα

Τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από στοχευμένα μέτρα
  • Είναι κοινό μυστικό ότι οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται, και ότι σταδιακά, τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από στοχευμένα μέτρα.

Εναν υποτυπώδη σχεδιασμό, μέσα στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας του κοροναϊού στην αγορά εργασίας για τη μετά Covid εποχή, επιχειρεί αυτή την περίοδο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και γενικότερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για μια σειρά από κλάδους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Προβλέψεις ακριβείας δεν μπορούν να γίνουν καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την επιθετικότητα της πανδημίας, αλλά και από την ταχύτητα και το εύρος των εμβολιασμών. Είναι κοινό μυστικό ότι οι αντοχές της οικονομίας εξαντλούνται, και ότι σταδιακά, τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από στοχευμένα μέτρα.

Είναι ωστόσο προφανές ότι κάποιοι κλάδοι, με κορυφαίους τον τουρισμό και όσους συνδέονται με αυτόν ( εστίαση, ξενοδοχεία, μεταφορές κα ) θα συνεχίσουν να δέχονται μεγάλες αναταράξεις για αρκετό χρονικό διάστημα, οπότε πιθανότατα θα είναι και αυτοί που θα έχουν το προβάδισμα στη στοχευμένη στήριξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται σταδιακά να μεταβληθεί η ευθεία σύνδεση της αγοράς εργασίας με τον μηχανισμό των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Στην δεύτερη φάση τα μέτρα για τις θέσεις εργασίας θα εστιάζουν στην επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών ή του συνόλου αυτών μέσω στοχευμένων προγραμμάτων ανά κλάδο.

Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν παρόλα αυτά προγράμματα μέσα από τα οποία γίνεται επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους.

Σε πρώτο πλάνο το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με περσινό κύκλο εργασιών, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση.

Ο μηχανισμός αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο και στην μετά covid εποχή όπως σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων.

Το πρόγραμμα που δεν έχουν εκμεταλλευτεί μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις, επιδοτεί νέες θέσεις εργασίας, επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020.

Για κάθε νέα θέση που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα, επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

Για τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που εμφανίζουν μείωση του τζίρου κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη θα καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 31-12-2020 έως 31-3-2020.

Το σχέδιο για ξενοδοχεία που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία

Επιπλέον ξενοδόχοι που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα θα ενταχθούν και σε επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θα επιδοτηθούν για ένα χρόνο τόσο για το ποσό που καταβάλλουν σε μισθούς όσο και το ποσό που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές.

Το επόμενο όπλο που προστίθεται στην φαρέτρα είναι και το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών. Μέσω αυτού του προγράμματος και με χειρουργικό τρόπο θα ενισχυθούν επιχειρήσεις οι οποίες όχι μόνο έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά μόλις σταματήσουν τα μέτρα ενίσχυσης θα κινδυνέψουν να καταρρεύσουν

. Ανάμεσα στις δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα είναι και η μισθοδοσία (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) που θα καταβάλλει ο εργοδότης

 

Καμία δημοσίευση για προβολή