Εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τη Βουλή. Ισοπαλία για γερά νεύρα στη Γερουσία. Έχασε ο … Ερντογάν στην Πενσυλβάνια

Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τις ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις είναι ότι κατά τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) που διεξάγονται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να πάρουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας αναμένεται να κριθεί από της έκβαση των μαχών σε πολιτείες όπως είναι η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια και η Νεβάδα. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα αποτελέσματα έφεραν ισοπαλία για τη Γερουσία. Το CNN εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να κερδίσουν τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί.

  • Σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα η νίκη του Δημοκρατικού Φέτερμαν έναντι του Ρεπουμπλικάνου Τούρκου υπήκοου Οζ που αναμετρήθηκαν στην Πενσιλβάνια για τη Γερουσία. Η έδρα αυτή είναι κρίσιμη και μπορεί να δώσει την πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς στη Γερουσία.
  • Στην Πενσιλβάνια  ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέβασε» στον πολιτικό στίβο τον Τούρκο πολίτη, που διαθέτει και αμερικανική υπηκοότητα, Δρα. Μεχμέτ Όζ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος μέσω του οποίου ο Ταγίπ Ερντογάν επεδίωκε τη μεγάλη του αντεπίθεση για να αλώσει την αμερικανική Γερουσία.Οι Δημοκρατικοί έστειλαν στην πολιτεία τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και αναγκάστηκαν, για να επηρεάσουν την ψήφο των μαύρων ψηφοφόρων να ζητήσουν από τον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου τους, του Τζον Φέττερμαν.
  • Ο τελευταίος έχει κάνει εξαιρετικές δηλώσεις για τα εθνικά μας θέματα και την Αρμενική Γενοκτονία και λόγω αυτού, είχαν κινητοποιηθεί οι ομογενείς μας και οι Αρμένιοι. Η εκλογή  Φέττερμαν θα είναι μία ισχυρή φωνή για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία στη Γερουσία.

Μεγάλος νικητής ο… πληθωρισμός

Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς -από πλευρά κριτηρίου της ψήφου των Αμερικανών- εμφανίζεται ο… πληθωρισμός. Ο τελευταίος αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ψήφο των Αμερικανών, σύμφωνα με το exit poll του CNN, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθούν οι αμβλώσεις με ποσοστό 27% και η εγκληματικότητα με ποσοστό 12%.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να εγκρίνει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 45%, έναντι 54% όσων τον αποδοκιμάζουν. Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, είχε συμβιβαστεί με την ιδέα απώλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων από νωρίς χθες, προσβλέποντας στη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις νομοθετικές προτάσεις των Ρεπουμπλικανών, κάνοντας χρήση του προεδρικού βέτο. Ενδεχόμενες αλλαγές των πλειοψηφιών στο Κογκρέσο γεννούν, ωστόσο, ερωτήματα αναφορικά με τα επόμενα δύο εναπομείναντα χρόνια της προεδρικής θητείας Μπάιντεν. «Τι θα σημαίνει μια Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν – αλλά και για πιο μετά;»

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, ανατρέχοντας σε όσα έχει δηλώσει τις περασμένες εβδομάδες ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο πολιτικός δηλαδή που θα είναι επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι δημόσιες δαπάνες ως μοχλός πίεσης

Το επονομαζόμενο «ταβάνι» του χρέους θέτει ένα όριο στο πόσα χρήματα μπορεί να δανειστεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τις κρατικές δαπάνες. Όταν οι δαπάνες «πιάσουν» αυτό το όριο, οι νομοθέτες συνήθως αναλαμβάνουν δράση ανεβάζοντας αυτό το «ταβάνι» ακόμη ψηλότερα. Οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμάται ωστόσο ότι θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το όριο ως μέσο προκειμένου να μπορέσουν να προωθήσουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μεταξύ αυτών και σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (Medicare, κοινωνική ασφάλιση).

«Δεν μπορείς απλώς να συνεχίζεις να ξοδεύεις και να προσθέτεις στο χρέος… Δεν θα συνεχίσουμε απλώς να ανεβάζουμε το όριο της πιστωτικής σας κάρτας. Πρέπει να κάτσουμε κάτω μαζί και να δούμε ποια βάρη μπορούμε να εξαλείψουμε…», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά προ εβδομάδων ο Κέβιν ΜακΚάρθι.

Η «λευκή επιταγή» προς την Ουκρανία

«Η Ουκρανία είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που κάνουμε και δεν μπορεί να παίρνει (σ.σ. από τις ΗΠΑ) λευκή επιταγή», είχε δηλώσει ο Κέβιν ΜακΚάρθι σε συνέντευξή του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπό μια Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιζόταν μεν αλλά ενδεχομένως μειωμένη.

Υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, επιτροπές της Βουλής ξεκίνησαν το περασμένο διάστημα μια σειρά ερευνών. Πιο αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών, η επιτροπή που διερευνά τις ευθύνες που μπορεί να έχει ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, αυτή η επιτροπή το πιο πιθανό είναι πως θα διαλυθεί. Αλλά και πέρα από τα γεγονότα του 2021, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπό μια Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, οι επιτροπές της Βουλής θα ξεκινούσαν νέες δικές τους έρευνες βάζοντας στο στόχαστρο ενδεχομένως τις επιχειρηματικές συναλλαγές του υιού του νυν προέδρου, Χάντερ Μπάιντεν (που είχε στο παρελθόν προβλήματα με ναρκωτικά και έχει κατηγορηθεί για αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές κινήσεις εκτός των αμερικανικών συνόρων), και την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει το πράσινο φως για την έρευνα του FBI στην οικία του Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

ΠΗΓΗ : Finanncial times, CNN
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή