Τα πρώτα φαινόμενα πολυφωνίας στην κυβέρνηση – “Μιλάτε μόνο για τα του οίκου σας” το αυστηρό μήνυμα Μαξίμου

Τις πρώτες ενδοκυβερνητικές “φωτιές” φαίνεται ότι άναψε η υπέρ απόδοση στην είσπραξη των φόρων καθώς όχι μόνο υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν, αλλά εκδηλώνονται δημοσίως και μάλιστα από στελέχη αναρμόδια για το θέμα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Economico.gr, το φαινόμενο αυτό προκάλεσε “συναγερμό” στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα εκπεμπόμενα αντικρούμενα μηνύματα εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών θολώνουν τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση και προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

Ενα πρόσθετο ζήτημα το οποίο απασχολεί το “κυβερνείο” του Μεγάρου Μαξίμου είναι η υπερεσιοδοξία που εκφράζεται από πολλές πλευρές για το ύψος των χρημάτων από την είσπραξη φόρων, η οποία επίσης, αν δεν επαληθευτεί στην έκταση που προαναγγέλεται, να προκαλέσει άνευ λόγου “ανώμαλη προσγείωση” σε μία πραγματικότητα που αν δεν είχε “φουσκωθεί”, θα ήταν άκρως ικανοποιητική.

Δεδομένου ότι για να αποκτηθεί ασφαλής εικόνα για τα  φορολογικά έσοδα απομένουν τρεις μήνες, το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το  υπουργείο Οικονομικών τηρεί στάση αναμονής και το μόνο που εκπέμπεται είναι ότι «όλα πάνε καλά, αλλά δεν είναι η ώρα που θα ληφθούν αποφάσεις. Αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή». Αν και δεν αναφέρουν ποια είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή, είναι σίγουρο ότι αυτή μάλλον τοποθετείται κάπου στα μέσα Νοεμβρίου ή στο τέλος του ίδιου μήνα.

Συχνές, πλέον, οι διαφορετικές απόψεις επί κρίσιμων ζητημάτων

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακαλουθούν με ενόχληση τη συχνή δημόσια διαφοροποίηση υπουργών, υφυπουργών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών για κρίσιμα ζητήματα με έντονη κοινωνική αντανάκλαση, όπως πχ ο χρόνος και τρόπος καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους, το κοινωνικό μέρισμα κα.

Ως προς το δεύτερο, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο “γραμμές” στο εσωτερικό της κυβέρνησης : Η μία τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πρακτικής τουυ ΣΥΡΙΖΑ για μοίρασμα του πλεονάσματος με τη μορφή επιδόματος ( σσ η λεγόμενη 13η, κατά ΣΥΡΙΖΑ ), σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με χαμηλό φορολογητέο εισόδημα.

Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη άποψη από τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές της κυβέρνησης που θεωρούν λάθος να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία, αν και είχε υπερψηφίσει, είχε κατ επανάληψη στηλιτεύσει δημόσια, κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για  βιομηχανία επιδομάτων, προς άγραν ψήφων.

Οι ίδιο κύκλοι πιστεύουν ότι η οικονομία χρειάζεται παρεμβάσεις που θα φέρουν ανάπτυξη ή θα βελτιώσουν την ζωή των πιο αδύναμων στρωμάτων, όπως για παράδειγμα η υγεία και η παιδεία.

Πέραν του παραπάνω κοινωνικά ευαίσθητου ζητήματος, καταγράφονται ήδη δημόσιες διαφοροποιήσεις σε μία σειρά θεμάτων, όπως η απόσυρση των αυτοκινήτων, όπου χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση, υπουργοί της κυβέρνησης μίλησαν για το σχέδιο και έδωσαν και λεπτομέρειες, και στη συνέχεια το πήραν πίσω υπό τον φόβο να παγώσει η αγορά, η
έκπτωση από τον φόρο της ανακαίνισης των σπιτιών κα.

Καμία δημοσίευση για προβολή