Τα “mega deals” γύρω από τη Σούδα – : Η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, ο νέος ρόλος της Αμερικανικής βάσης στην Κρήτη και τα μαχητικά F 35.

Εξαιρετικής σημασίας θεωρεί η Αθήνα την πρώτη συνάντηση που θα έχουν τα ξημερώματα ( 01.30 ώρα Ελλάδας ) στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό, διότι οι συναντήσεις που έχει προγραμματίσει ο Λευκός Οίκος για τον πλανητάρχη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ελάχιστες και δεν υπερβαίνουν τις έξι ( επί συνόλου 193 χωρών-μελών).

  • Και μόνο αυτό το γεγονός, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για την Ελλάδα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των σχεδίων της Ουάσιγκτον για την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τις ίδιες πηγές, η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τη χρονική συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η συνάντηση των δύο ηγετών, αφού συμπίπτει χρονικά με μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται με παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ  με τρόπο που καταστρατηγεί τα αμερικανικά ενεργειακά συμφέροντα και συμφέροντα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • «Η συνάντηση Μητσοτάκη-Τράμπ» συνιστά μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες» τονίζουν έμπειροι διπλωμάτες που έχουν γνώση του τρόπου που λειτουργεί η αμερικανική διπλωματία.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν σημασία στη συγκυρία, καθώς η διαρκής το τελευταίο διάστημα, αποδυνάμωση του ρόλου που διαδραμάτιζε η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή μέσω της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, διευκολύνει τον στρατηγικό στόχο της Αθήνας να αναδειχθεί σε κρίσιμο παράγοντα και σε εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας και να αναβαθμίσει το ρόλο της τόσο σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ, όσο και σε ΝΑΤΟικό επίπεδο.

Η αναβάθμιση της Σούδας και τα ωφελήματα για την Ελλάδα 

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών εκτιμάται ότι θα βρεθεί  το ζήτημα της αναβάθμισης της συμφωνίας για  τη Σούδα  για τη μετατροπή της σε κανονική Βάση (από “διεκόλυνση”) με τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης που θα επιβεβαιώσει την φιλική, συμμαχική και στρατηγική σχέση των συμβαλλόμενων χωρών, καθώς και το πνεύμα “αμοιβαίας εμπιστοσύνης και υποστήριξης”.

H Αθήνα μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά αν δώσει το πράσινο φως για την αναβάθμιση της υπάρχουσας “διευκόλυνσης” που ήδη παραχωρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες  σε δημιουργία Αμερικανικής  βάσης στην Σούδα.  Και μπορεί να ωφεληθεί, σε δύο επίπεδα:

  • Πρώτον, στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας αλλά και σε είδος (παραχώρηση αμυντικού υλικού) για τη φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή την Ελλάδα.
  • Δεύτερον, στην αύξηση των επιχειρησιακών ωφελημάτων για την Ελλάδα, καθώς η φιλοξενούμενη χώρα,  εν προκειμένω οι ΗΠΑ, θα χρηματοδοτήσει σημαντικά έργα υποδομής, όπως επισκευή αεροδιαδρόμων, τοποθέτηση σύγχρονων ραδιο-βοηθημάτων, τοποθέτηση αντιαεροπορικών και άλλων αμυντικών οπλικών συστημάτων κ.α.

Συζήτηση για τις προοπτικές να ενταχθεί η Ελλάδα στην παραγωγή των F-35

Η Αθήνα προεξοφλεί ότι στην ατζέντα των συνομιλιών Τραμπ – Μητσοτάκη θα βρεθούν και τα εξοπλιστικά, αφού

  • ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στόχο να εντάξει με ένα τρόπο την Ελλάδα στην παραγωγή των F35 μετά την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Το κόστος όμως είναι υψηλό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια – κάτι που ήδη έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου προ μηνός με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α, Κυρία Nita Lowey, παρουσία του πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt.

Την ίδια στιγμή, προσφέρεται η δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να αναδείξει τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και στο γεύμα που πρόκειται να παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου παρουσία επενδυτών το ελληνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο και το νέο επενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή