Τα σενάρια για τον τουρισμό και τα μέχρι τώρα στοιχεία

Το πλήγμα για τον τουρισμό λόγω κοροναϊού στη χώρα μας είναι μεγάλο με δύο σενάρια να θεωρούνται τα επικρατέστερα. Στα 8 εκατομμύρια είναι το αισιόδοξο, στα 5 εκατομμύρια το απαισιόδοξο ενώ οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Αθηνών αναμένεται να φθάσουν στο 25%-30%.

Όπως γράφει το newmoney.gr (Στεφανία Σούκη), για τις αφίξεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όπου άνοιξαν οι διεθνείς πτήσεις ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η επιβατική κίνηση αφορούσε κυρίως ταξιδιώτες που είχαν λόγους για να ταξιδέψουν και στη συντριπτική τους πλειονότητα οι λόγοι αυτοί δεν ήταν για αναψυχή. Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς επιμένουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις προτού ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, από τις αρχές Ιουλίου και μετά, ωστόσο ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν στόχο από το 20%-25% και πάνω, των επιδόσεων του 2019 (με το ρεκόρ των 34 εκατομμυρίων αφίξεων συνολικά και των 18,2 δισ. ευρώ των εσόδων). Επιπλέον δεν λείπει και η άποψη ότι ακόμη και τα 7-8 εκατομμύρια αφίξεων θεωρούνται υψηλό νούμερο για φέτος και ο πήχης μπορεί να πέσει ακόμη και στα 5 εκατομμύρια αφίξεις.

Αυτά από την Τράπεζα της Ελλάδος, για το πρώτο τετράμηνο του 2020, συμπεριλαμβανομένου και του Απριλίου, που ήταν και ο πλήρης μήνας του lockdown, αποτυπώνουν και το μέγεθος των απωλειών στον τουρισμό: από το ισοζύγιο πληρωμών που δημοσίευσε η ΤτΕ την Παρασκευή προκύπτει βουτιά των εισπράξεων κάτω από το μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019, φτάνοντας τα 626 εκατ. ευρώ, από 1,29 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2019 και 1,06 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ σε επίπεδο αφίξεων η πτώση ήταν 36,1%. Ο Απρίλιος, όπως είναι εύλογο, σχεδόν μηδένισε, με εισπράξεις μόλις στα 7,3 εκατ. ευρώ από 543 εκατ. το 2019 και 502 εκατ. το 2018.

Η κίνηση των αεροδρομίων θα καθορίσει και τη χρονιά φέτος, αν και δεν έχει γνωστοποιηθεί -ακόμη και τώρα που τρέχει ήδη η σεζόν- ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για το φετινό καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα περιφερειακά αεροδρόμια οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα 25%-30% των περυσινών αφίξεων για το πολύ κρίσιμο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η επιβατική κίνηση της πρώτης εβδομάδας μετά την αύξηση των διεθνών πτήσεων στις 15 Ιουνίου, κυμάνθηκε μεταξύ 11.000 και 12.000 ημερησίως, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στις 87.000. Προ του ορόσημου της 15ης Ιουνίου το αντίστοιχο νούμερο για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ήταν κοντά στις 8.000.

Οι πρωτοφανείς απώλειες που βιώνει ο τουρισμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, αποτυπώνονται και στις συνεχείς προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών να δημιουργήσουν ζήτηση στις κρατήσεις του καλοκαιριού, με οριζόντιες εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean, η οποία κατά την περασμένη πρώτη εβδομάδα της ενίσχυσης των δρομολογίων της σημείωσε μεσαίες έως και ικανοποιητικές πληρότητες στα αεροσκάφη της (ανάλογα πάντα με τον προορισμό), προχώρησε σε εκπτώσεις τόσο στο δίκτυο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, ενώ αντίστοιχα έπραξαν στα δρομολόγιά τους και άλλες αεροπορικές, όπως η Ryanair, η Volotea κ.ά.

Στο μέτωπο των ξενοδόχων, όσων βέβαια ανοίξουν φέτος, αν και υπάρχουν προσφορές, δεν γίνονται εκτεταμένες, οριζόντιες μειώσεις, με δεδομένο το αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνεπάγεται η τήρηση των πρωτοκόλλων.

Για την Ελλάδα, από την πρώτη εβδομάδα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, τα πράγματα κύλησαν σαφώς καλύτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις αφίξεις από… αέρος, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τον οδικό τουρισμό, όπου σε μια κρίσιμη περίοδο όπως το φετινό καλοκαίρι του κορωνοϊού με τους επιπλέον ελέγχους, τα προϋπάρχοντα προβλήματα αναδεικνύονται τώρα. «Η υποδομή μας είναι πολύ μικρή, 30 χρόνια παραμένει η ίδια. Εν όψει της 1ης Ιουλίου που θα ανοίξουν περαιτέρω τα οδικά σύνορα, θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα», εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς. Υπολογίζεται ότι από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου ήρθαν στη χώρα μας περί τους 2.000 οδικοί τουρίστες από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία, με προορισμούς κυρίως τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Ασπροβάλτα και τα Βρασνά.

Καμία δημοσίευση για προβολή