“Τα στρίβει” ο δικηγόρος του Βαξεβάνη για τις “μούφα” αποκαλύψεις. Πως ο πρόεδρος έβγαλε στη σέντρα Παππά – Τσίπρα. Που βρήκε λεφτά ο Σκυλακάκης και άλλες ιστορίες

    Τον έβαλαν να τα πεί ή του ξέφυγαν; Δεν είναι … βέβαιος – σύμφωνα με όσα δηλώνει – ο συνήγορος του Βαξεβάνη και υπεύθυνος Τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουρανης αν είναι αληθή όσα ισχυρίζεται το “Documento” (και ο ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με τις λίστες προσωπικοτήτων και συγγενών τους που υποτίθεται ότι … παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Δεν με διαβεβαιώνει τίποτα” λέει χαρακτηριστικά.

    Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του (συνέντευξη στον Πάρι Καρβουνόπουλο) ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις, αλλά “μόνο… μαρτυρίες”, ο Γιάννης Μαντζουράνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7, είπε ευθέως ότι και γι’ αυτές δεν είναι βέβαιος.

    • Δεν με διαβεβαιώνει τίποτα, (για όσα ισχυρίζονται “μάρτυρες” στο “Ντοκουμέντο”). Γι’ αυτό είναι η εισαγγελική αρχή και η ανακριτική αρχή αρμόδια να διασταυρώσει τα όσα λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Γιατί ο κάθε μάρτυρας μπορεί να λέει την αλήθεια ή μπορεί να λέει και παραμύθια.

    (Πρώτα βγήκε από το “Documento” η …”βόμβα” των παρακολουθήσεων, μετά, όταν  φώναξε ο εισαγγελέας, τον Βαξεβάνη για εξηγήσεις, είπε ότι δεν έχει αποδείξεις αλλά μόνο “μαρτυρίες”. Τώρα ο συνήγορος του Βαξεβάνη – και υπεύθυνος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – μας λεει ότι και αυτές η μαρτυρίες μπορεί να είναι μούφα. Στο μεταξύ ο ντόρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Ω, τι κόσμος μπαμπά!)

    ***

    Τους πήρε τη μπουκιά από το στόμα… Υπερέσοδα της τάξης των 2,415 δισ. ευρώ προέκυψαν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού το διάστημα από 8 Ιουλίου που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο μηχανισμός ανάκτησης έως και τις 17 Νοεμβρίου.

    Εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός αυτός, η επιβολή δηλαδή έκτακτου πλαφόν αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και εισαγωγείς θα έβαζαν συνολικά στα ταμεία τους το διάστημα από 8 Ιουλίου έως και 17 Νοεμβρίου 7,485 δισ. ευρώ.

    Στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών μπήκαν τελικά 5,070 δισ. ευρώ, αφού τα 2,415 δισ. κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    • Αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που καθιέρωσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    ***

    Περιθώρια νέων ενισχύσεων. “Άσσο” 1 δις ευρώ έχει στο “μανίκι” της η κυβέρνηση για πρόσθετες παροχές, αλλά το πότε θα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το εύρος και τα μέτρα της νέας παρέμβασης στήριξης των νοικοκυριών, θα εξαρτηθεί από τον τελικό προϋπολογισμό του 2023.

    Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών το ταμείο δείχνει ότι διαμορφώνονται περιθώρια νέων ενισχύσεων, καθώς αφενός και το 2023 ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής και αφετέρου, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος μπορεί να διαμορφωθεί αισθητά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,7% του ΑΕΠ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης, στην περίπτωση όπου πιστοποιείται διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις και το αποτέλεσμα, «η διαφορά να πηγαίνει στην κοινωνία, στα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη».

    ***

    Ο πρόεδρος έβγαλε στη σέντρα Παππά – Τσίπρα. Σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ξεκινάει το Ειδικό Δικαστήριο του Νίκου Παππά και Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών κατά την οποία έγιναν διάφορα ευτράπελα, όταν ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων είχε βγει στο σεργιάνι, κατόπιν συνεννόησης βεβαίως με το κόμμα του, για να μαζέψει λεφτά για τον δεύτερο, δηλαδή τον Χρήστο Καλογρίτσα, για να πληρώσει αυτός την άδεια καναλιού που είχε πάρει (καμιά 70αριά εκατομμύρια) με σκοπό να παίζει ΣΥΡΙΖΑ… με τα λεφτά των άλλων όμως.

    Στην ένορκή του κατάθεση ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης τα λέει όλα… χωρίς φόβο και πάθος:«Μου ζήτησε ο Νίκος Παππάς κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Αλέξη Τσίπρα να συναντήσω στο γραφείο μου στον Πειραιά τον Χρήστο Καλογρίτσα και να τον διευκολύνω στην πληρωμή της πρώτης δόσης…», λέει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στην ένορκη κατάθεσή του.

    Και συνεχίζει, μεταξύ άλλων «… ήταν ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η διαδικασία να διευκολυνθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας τη διεκπεραίωνε ο Νίκος Παππάς, γιατί από προηγούμενες συζητήσεις μου μαζί του και μαζί τους γνώριζα ότι ήθελαν να έχουν ένα κανάλι, το οποίο να υποστηρίζει ό,τι θέλουν ως κυβέρνηση και να διαμορφώνουν τη στρατηγική, αλλά και το περιεχόμενο των εκπομπών…». (Dark Room, newmoney.gr)

    ***

    Tο “καλό χαρτί” για την ανάπτυξη. Το “κεφάλαιο” των επενδύσεων ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευτεί σταδιακά από το 2020 και μετά και οι νέες επενδύσεις με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους θα είναι το “καλό χαρτί” για την ανάπτυξη του 2023 εν μέσω της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης.

    Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει για το 2023 αύξηση των επενδύσεων κατά 16%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δικές φθινοπωρινές προβλέψεις, αναμένει αύξηση σημαντικά μικρότερη, της τάξης του 8,5%, βλέποντας τα πράγματα από κάποια απόσταση.

    ***

    “Κι όμως γυρίζει...” Η έκτη φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάμεσα σε 26 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν.

    Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν (με στοιχεία 14 Νοεμβρίου) οι πιο φθηνές χώρες στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά σειρά, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Τσεχία. Ως ακριβότερες εμφανίζονται, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ρουμανία και Σουηδία.

    Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης χθες σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν 1,29 ευρώ το λίτρο.

    ***

    Οι δυό όψεις του πληθωρισμού. Στο 9,5% υπολόγισε τελικώς  η Eurostat τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2022, αντί για 9,8% που είχε ανακοινώσει με βάση τα προσωρινά στοιχεία πριν από περίπου 15 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα «έτρεξαν» με ρυθμό διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού: 24% ακριβότερα ήταν τα γαλακτοκομικά, 19,3% υψηλότερα τα δημητριακά και το ψωμί, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια, 13,2% τα λαχανικά και 12% τα λοιπά τρόφιμα.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 10,6% από 9,9% τον Σεπτέμβριο. Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 11,5% τον Οκτώβριο από 10,9% τον Σεπτέμβριο.

    Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις ήταν σε Γαλλία (7,1%), Ισπανία (7,3%) και Μάλτα (7,4%), ενώ οι υψηλότερες σε Εσθονία (22,5%), Λιθουανία (22,1%) και Ουγγαρία (21,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 11 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 13.

    ***

    Πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό. Στα 95 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο του 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ για την ίδια περίοδο πέρσι είχε καταγραφεί έλλειμμα 8,486 δισ. ευρώ

    Το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, παρουσίασε Έλλειμμα  6.399 εκατ. ευρώ  έναντι ελλείμματος 12.528 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 44.948 εκατ. ευρώ, από 37.524 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 48.965 εκατ. ευρώ, από 50.711 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021.

    ***

    Η Ελλάδα και η Λιβύη. Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».

    «Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Προσέθεσε ακόμη ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».

    ***

    «Ξέφραγο αμπέλι» η Τοτρκία. Πολύ κακή εικόνα, όσον αφορά στη διεθνή εγκληματικότητα, σχηματίζει για την Τουρκία εκτεταμένο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η οποία αποκαλυπτεί τα μύρια όσα συμβαίνουν, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κατόπιν διεθνούς εντάλματος συνελήφθη πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη ο φερόμενος ως «βαρόνος των ναρκωτικών» Ζέλικο Μπόγιανιτς, Σέρβος με πλαστό διαβατήριο. Λίγο αργότερα ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου έγραψε στο twitter: «Όλα τα αποβράσματα της μαφίας έχουν έρθει στις πόλεις μας».

    Θήτα Ευγενικός

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή