Τα τέσσερα στοιχήματα Μητσοτάκη για το 2020 – Προτεραιότητες η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων, ισχυροποίηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας.

Με την έναρξη του 2020, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον νέο διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μέχρι τον Μάϊο θα διατρέξει σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο, από την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Πεκίνο,  μέχρι τη Μόσχα, με τρεις κυρίαρχους στόχους :

  •  Tην προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα µας
  • Την ισχυροποίηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη
  • Την εµπέδωση της εικόνας της χώρας µας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε συνδυασµό µε
  • τη διεθνή διπλωµατική αποµόνωση της Τουρκίας.

H συγκυρία είναι κρίσιμη κυρίως λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, των σχεδίων της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων που “διαγκωνίζονται” στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για τη στρατηγική στόχευση της Ελλάδας να επανέλθει στην “κανονικότητα” των αγορών, με δυναμική επανεκίννηση της οικονομίας και οριστική έξοδο από το τέλμα της πολυετούς παραμονής σε καθεστώς μνημονίων.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ στις παραμονές των Θεοφανίων, έχοντας στα χέρια του την υπογεγραμμένη συμφωνία ( στις 2 Ιανουαρίου ) για την κατασκευή του φυσικού αερίου EastMed. Κατά την πρώτη μέρα της έλευσής του στη Φλόριντα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή αγιασµού των υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς, που διαθέτει τη µεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ (σε µεγάλο βαθµό απόγονοι µεταναστών ∆ωδεκανήσιων σφουγγαράδων).

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για µια κίνηση υψηλού συµβολισµού, καθώς πραγµατοποιείται λίγο διάστηµα µετά την ψήφιση του νόµου που δίνει για πρώτη φορά στους Ελληνες του εξωτερικού το δικαίωµα ψήφου από τον τόπο διαµονής τους, ενώ η τελευταία φορά που Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Τάρπον Σπρινγκς ήταν το 1922, όταν µετέβη εκεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κ. Μητσοτάκης αναµένεται να κάνει ξεχωριστή αναφορά στα δύο σηµεία αυτά κατά τον χαιρετισµό του.

Στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει το “κατώφλι” του Λευκού Οίκου για την  κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ (παρόντος και του Μάικ Πενς), ενώ στη συνέχεια θα γίνει διευρυµένη συνάντηση. Σε αυτή θα συµµετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος ∆ένδιας, Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, Εθνικής Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση της αµυντικής και οικονοµικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και η ανάδειξη των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο, φυσικά, και σε σχέση µε τα µνηµόνια που υπέγραψε µε την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η αµερικανική πλευρά βάζει στο τραπέζι τη συνεργασία µε τη χώρα µας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την «ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», µε σαφή προτροπή µη αξιοποίησης κινεζικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στο δίκτυο 5G.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο  κ. Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση στα γραφεία του ∆ΝΤ µε τη νέα επικεφαλής το Ταµείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την εποµένη, στις 8 Ιανουαρίου το πρωί, θα συζητήσει µε τα µέλη της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει µια ιδιαίτερη σηµαντική συνάντηση µε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και από τα κορυφαία στελέχη των ∆ηµοκρατικών, Νάνσι Πελόζι. Θα ακολουθήσει  γεύµα µε εκπροσώπους της Οµογένειας και τι βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, διοργανώνουν δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς τιµήν του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο έχουν προσκαλέσει περίπου 300 προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του ακαδηµαϊκού κόσµου.

Στις 21 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας, όπου, εκτός  από τις διµερείς συναντήσεις που θα πραγµατοποιήσει, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει και την πολιτική του για την κλιµατική αλλαγή και την απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη. Στο ελβετικό θέρετρο θα βρεθεί φέτος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος αποφάσισε φέτος να συµµετάσχει τελικά στις εργασίες του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ.

Στις 29 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης  θα μεταβεί στο Παρίσι, για δεύτερη φορά µέσα σε πέντε µήνες, και θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων µε τον Γάλλο πρόεδρο, Εµανουέλ Μακρόν, τον πλέον επικριτικό από τους ηγέτες της Ε.Ε εναντίον της Τουρκίας.

Η ατζέντα θα περιλαµβάνει τη ναυπήγηση δύο γαλλικών φρεγατών για το ελληνικό Πολεµικό Ναυτικό, την αντιµετώπιση της προκλητικής συµπεριφοράς της Τουρκίας, αλλά και το µέλλον της ευρωζώνης και της Ε.Ε., µε τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις που έχει δηµόσια παρουσιάσει ο κ. Μακρόν.

Στις 14 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μόναχο για το Munich Security Conference, το κορυφαίο διεθνώς συνέδριο για θέµατα ασφάλειας και γεωπολιτικής.

Στις 9 Μαρτίου θα επισκεφτεί  το Βερολίνο, όπου διοργανώνεται το Ελληνογερµανικό Φόρουµ για την Οικονοµία, µε τη συµµετοχή γερµανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και προφανή στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τις εµπορικές και επιχειρηµατικές ελληνογερµανικές συνέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα και με την καγκελάριο Μέρκελ, που θα είναι επίσης παρούσα στο φόρουμ.

Στις 26 και 27 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 1η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε για το 2020. Ελλάδα και Κύπρος έχουν πετύχει και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπει στο κείμενο Συμπερασμάτων σαφής καταδίκη της τουρκικής συμπεριφοράς και πλήρης στήριξη των δύο χωρών, κάτι που αναμένεται να γίνει εκ νέου, αν συνεχιστεί η προκλητικότητα της Αγκυρας στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ.

Τον Απρίλιο, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Πεκίνο για να συναντήσει,  για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ενδεικτικό της περιόδου σύσφιγξης και ενδυνάμωσης που διάγουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αυτήν τη φορά θα μεταβεί στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1», που αφορά στη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες πρόσφατα εντάχθηκε και η Ελλάδα.

Στις 9 Μαΐου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 75 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, μετά  από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή