Κώστας Μποτόπουλος

Τα θεσμικά της οικονομίας: Επιβεβαιώνεται η πρόοδος της οικονομίας, η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά στο ποδόσφαιρο και ο Τραμπ δίνει μάχη με τις Ερινύες του

Πρόοδος. Αυτή τη βδομάδα η πρόοδος στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας μετρήθηκε και επιβεβαιώθηκε. Τρεις σημαντικές, γιατί επίσημες, εξελίξεις συμπληρώνουν η μία την άλλη: Η πρώτη αναβάθμιση από διεθνή επενδυτικό οίκο, η εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση κρατικού ομολόγου και η προσθήκη επιχειρημάτων στη συζήτηση της επόμενης μέρας.

  • Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ- σε ΒΒ από τη Fitch, ιδίως συνδεόμενη με θετικές προβλέψεις για την παραγωγικότητα και τη μείωση των πλεονασμάτων, φανερώνει την ανάδυση μιας νέας εικόνας, αλλά και μιας νέας πρόσληψης, για το πού πάνε τα πράγματα.
  • Την εμπιστοσύνη τους, αλλά βέβαια και συνείδηση των ευκαιριών που ανοίγονται γι’ αυτές, έδειξαν και οι Αγορές, υπερκαλύπτοντας σε ζήτηση (ζητήθηκαν 2,5 δις, προσφέρθηκαν 8,8) το πρώτο 15ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό κράτος μετά το 2009 (επιτόκιο 5,3% τότε, 1,9% σήμερα).
  • Πατώντας πάνω σε αυτό το κλίμα, το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο Πρωθυπουργός μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν, πάντα συγκρατημένα αλλά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του μεγάλου αγκαθιού, που δεν είναι άλλο από τα κλειδωμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα: η ιδέα μιας «χρηματοδοτικής γέφυρας» (smoothing mechanism), δηλαδή μη απώλειας του υπερ-πλεονάσματος, αλλά είτε μεταφοράς του σε επόμενα έτη, είτε χρήσης του για παραγωγικούς σκοπούς, λανσαρίστηκε στο Νταβός, βρήκε ευήκοα ώτα στο Παρίσι και σιγά σιγά μπορεί να φτάσει και ως το Βερολίνο (οι Βρυξέλλες, ως γνωστόν, περιμένουν το Βερολίνο).

***

Ισορροπίες. Στο τραπεζικό και στο επενδυτικό μέτωπο, τα πράγματα παραμένουν πολύ πιο ρευστά. Η περιπέτεια της Praxia βαδίζει μάλλον προς το τέλος της αλλά με ξαφνική στροφή –που σίγουρα θα ληφθεί υπόψη από τις εποπτικές αρχές-, καθώς στη θέση της Παγκρήτιας Τράπεζας, με την οποία υπήρχαν προχωρημένες διαπραγματεύσεις, ξεπρόβαλε η Viva με φρέσκες ιδέες και κεφάλαια –το ζήτημα πάντως παραμένει τι μορφή θα πάρει η «νέα Praxia» και αν θα είναι βιώσιμη. Παράλληλα, η σχεδόν αναγγελθείσα αποχώρηση, ή μείωση της παρουσίας, της HSBC στην Ελλάδα θα μειώσει κατά έναν ακόμα παίκτη την ήδη στενή ομάδα των μη συστημικών τραπεζών. Τις δε νέες διαδικαστικές διευκολύνσεις στο επενδυτικό πεδίο δεν έχουν ακόμα ακολουθήσει «μεγάλες ολοκληρώσεις» στον ίδιο χώρο.

Ακόμα και στο οικονομικό σκέλος του ποδοσφαίρου, αυτό που δεν βλέπουν οι φίλαθλοι και οι οπαδοί αλλά επιτρέπει στις ομάδες τους να υπάρχουν, η σπασμωδική κυβερνητική αντίδραση σε ένα πρόβλημα που έβλεπε να ερχόταν δείχνει ότι άλλο τα μεγέθη και άλλο τα αντανακλαστικά της κανονικότητας. Φυσικά, τέτοια ήξεις αφίξεις δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας: η μεγαλειώδης σολομώντεια λύση που (νομίζει ότι) έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στη σχέση της Βρετανίας με τη Huawei – θα συμμετάσχει στην κατασκευή του δικτύου 5G … αλλά όχι πλήρως-  μάλλον θύμωσε και τις ΗΠΑ και την Κίνα και πιθανώς αφήνε γυμνή την ασφάλεια των συστημάτων σε μια εποχή γενικευμένου κυβερνοπολέμου.

***

Αβεβαιότητα. Η παγκόσμια μάχη μεταξύ βελτίωσης και οπισθοδρόμησης μαίνεται -με άγνωστο αποτέλεσμα. Ιός και γεωπολιτικές αναταραχές, το καθένα μόνο του και σε συνδυασμό, επηρεάζουν ήδη χρηματιστήρια και οικονομικές προοπτικές. Ο Τραμπ στο λυκόφως του (ή μήπως μπροστά σε ένα νέο λυκαυγές;) πολλαπλασιάζει τις «μεγάλες πρωτοβουλίες» (εμπορική «συμφωνία» με την Κίνα, «ειρηνευτική συμφωνία» στη Μέση ανατολή, «νέα» εμπορική συμφωνία με Μεξικό και Καναδά) στριμωγμένος από τη διαδικασία της καθαίρεσης, χλευαζόμενος από το μισό λαό του και σύμπασα την ανθρωπότητα και κυνηγημένος από τις Ερινύες του (ακόμα και άνθρωποι χωρίς ψυχή καταδιώκονται από τον ψυχισμό τους).

Και βέβαια το Μπρέξιτ, γεγονός ήδη τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, με όλα τα τραύματα αλλά και τις μαύρες τρύπες που γεννά –για τη Βρετανία, την Ευρώπη και τον κόσμο, για την Οικονομία και τη Δημοκρατία. Το ότι θα βρισκόμαστε μέχρι το τέλος της χρονιάς σε μεταβατική περίοδο και ότι λαμβάνονται ήδη μέτρα, σε ευρωπαϊκό (ΕΚΤ, ΕΒΑ) και σε εθνικό επίπεδο (ελληνικός νόμος 4652/2020), για μια οριστική αποχώρηση χωρίς συμφωνία, δεν μειώνει ούτε τις πιθανότητες ούτε τις συνέπειες ενός τέτοιου δραματικού ενδεχομένου.

————

  • Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες». Τα σχόλιά του στο economico.gr δημοσιεύονται κάθε Σάββατο
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή